Μικρής έκτασης επεισόδια για τα… μάτια της Μέρκελ

Mεγάλος αριθμός προσαγωγών στη διάρκεια του συλλαλητηρίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η Αστυνομία, στη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν με αφορμή την επίσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν 217 προσαγωγές, ενώ συνελήφθησαν 24 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Nέα εστία επεισοδίων στο Σύνταγμα

Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Ζάππειο, ενώ μία άλλη ομάδα μετά από διαμάχη με την αστυνομία κατευθύνεται προς τη λεωφόρο Συγγρού.

Προηγήθηκαν περιορισμένα επεισόδια πριν από λίγη στην πλατεία Συντάγματος. Περίπου 50 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην λεωφόρο Πανεπιστημίου και πετούν πέτρες προς διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στο σημείο. Οι αστυνομικοί είχαν εντολή να μην απαντήσουν και παρακολουθούν χωρίς να επέμβουν μέχρι αυτή τη στιγμή. Κατά διαστήματα γίνεται χρήση χημικών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν ήδη προσαχθεί κάποια άτομα που πρόκειται μεταφέρονται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Η διαδήλωση συνεχίστηκε κανονικά με τη συμμετοχή περίπου 30.000 πολιτών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας.

 

Η επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα

Στην Αθήνα έφτασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την υποδέχτηκε ήδη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και στεκόταν αριστερά της στην επίσημη τελετή υποδοχής. Ο κ. Σαμαράς και η κ. Μέρκελ μετέβησαν εν συνεχεία στο Μέγαρο Μαξίμου όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη συνάντηση.

Στις 16:45 η Γερμανίδα καγκελάριος έγινε δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ στη συνέχεια, συνοδευόμενη από τον Αντώνη Σαμαρά, μετέβη στο Ξενοδοχείο Χίλτον, όπου έδωσε το παρόν σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Η καγκελάριος Μέρκελ αναχώρησε αμέσως μετά για το αεροδρόμιο.

Για επτά μόνο ώρες συνολικά έμεινε η Άνγκελα Μέρκελ στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά οι κινητοποιήσεις με αφορμή την επίσκεψή της δεν είχαν προηγούμενο. Με απόφαση της Αστυνομίας, απαγορεύθηκε η συνάθροιση σε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και ειδικότερα στους δρόμους της διαδρομής και των επισκέψεων της γερμανίδας καγκελαρίου.

Οι πορείες και οι διαδηλώσεις δεν επετράπη να πραγματοποιηθούν μέσα από τις οδούς του κέντρου της Αθήνας με την αιτιολογία της απαγόρευσης συνάθροισης στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Η Αστυνομία επικαλέστηκε λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας. Η απαγόρευση έμεινε από τις 09:00 έως τις 22:00.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια απόφαση είχε ληφθεί από τις Αρχές κατά την επίσκεψη Κλίντον στην πρωτεύουσα.

Διαφορετικές πορείες ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Στο μεταξύ, είχε προγραμματιστεί διαδήλωση στις 18:00 στο Σύνταγμα από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι, νοσοκομειακοί γιατροί, εκπαιδευτικοί, φαρμακοποιοί, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση από τις 13:00 στην Ομόνοια και στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία προς το Σύνταγμα. O κόσμος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερος στην Πλατεία Ομονοίας και να περπατά προς το Σύνταγμα. Αρκετοί έχουν ντυθεί με στολές ναζί για να διακωμωδήσουν την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.

"Θα νικήσουν εκείνοι οι λαοί που δεν διστάζουν να σπάσουν τις ταξικές αλυσίδες τους. Αυτό είναι το νόημα των σημερινών συγκεντρώσεων", τόνισε νωρίτερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ η πορεία του ΠΑΜΕ πλησίαζε στην πλατεία Συντάγματος.

"Η κυρία Μέρκελ σήμερα έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει τους "μερκελιστές" της Ελλάδας, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη", δήλωσε ο αρχηγός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ στο χώρο μεταξύ Μητροπόλεως και Φιλελλήνων καθώς και στη Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά από τον φράχτη που έχει στηθεί από την Αστυνομία. Ο φράχτης είναι γνωστό ότι ανέκαθεν αποτελεί "κόκκινο πανί" για τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές. Μπροστά από το φράχτη διαδηλωτές, που προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έκαψαν μία ναζιστική σημαία σε ένδειξη αποδοκιμασίας για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα η Αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις και 50 προσαγωγές. Λίγο μετά, διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο ύψος του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" στη λεωφόρο Μεσογείων αποδοκίμασαν τη Γερμανίδα καγκελάριο και ένας από τους παρευρισκομένους πέταξε μπουκάλι νερού στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Στις 17:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί παράλληλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη γερμανική πρεσβεία, μετά από σχετική πρωτοβουλία των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

 "Αστακός" η πρωτεύουσα λόγω της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου

Πάνω από 6.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση "ασφάλεια της Άνγκελα Μέρκελ" κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.

Ανάμεσα στα μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η κινητοποίηση τριακοσίων περίπου λιμενικών με ταχύπλοα όλων των κατηγοριών. Ελεύθεροι σκοπευτές αναμένεται να ακροβολιστούν, ενώ στις επάλξεις θα βρίσκονται ακόμα και βατραχάνθρωποι με πλήρη εξοπλισμό. Σε απόλυτη ετοιμότητα ανάμένεται να βρίσκονται ελικόπτερα, ασθενοφόρα και διμοιρίες των ΜΑΤ. Η Αθήνα θυμίζει ήδη "αστακό" ενόψει της επικείμενης επίσκεψης και το πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο της λεωφόρου Αλεξάνδρας κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό.  Την ίδια στιγμή, στήνεται το γνωστό τείχος στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Yδροφόρα οχήματα-αύρες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν παρκάρει πίσω από τον Εθνικό Κήπο, στον οποίο, ούτως ή άλλως, απαγορεύεται η πρόσβαση. Επίσης, μέλη της Ασφάλειας δένουν σφικτά τα κάγκελα στον χώρο του Συντάγματος αλλά και οπουδήποτε αλλού υπάρχουν ώστε να ισχύει με αυστηρότητα η απαγόρευση κυκολοφορίας που έχει επιβληθεί.
 
Η Ελληνική Αστυνομία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια της Άνγκελα Μέρκελ και το να μη συμβεί το παραμικρό επεισόδιο αποτελεί πρώτης τάξεως στοίχημα. Χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια: "Να προφυλαχθεί η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό".

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας περί απαγόρευσης συνάθροισης

"Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύεται για λογούς δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας, κατά το χρονικό διάστημα από 09.00 ώρα της Τρίτης 09 Οκτωβρίου 2012 μέχρι και την 22.00 ώρα της ιδίας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή της Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς:

– Λεωφόρους: Βασιλίσσης Σοφίας (από τη συμβολή της με την Ακαδημίας) – Ακαδημίας – δεξιά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ

– αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη

– δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων

– αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Βασιλέως Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου

– αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού

– αριστερά Βασιλίσσης Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), ως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη

- στο τμήμα της Λεωφόρου Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό μέτρων,

- ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών".

.