Πάνω από 40 επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα τα τελευταία δέκα χρόνια

Πάνω από 40 επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα τα τελευταία δέκα χρόνια

Τα αστυνομικά τμήματα «δεν είναι ούτε θα μετατραπούν σε στρατιωτικοποιημένες ζώνες», ξεκαθαρίζει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ

Στοιχεία που προκύπτουν από τα αρχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα τα τελευταία 10 χρόνια καταρρίπτουν, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το αφήγημα περί ανομίας και «προκλητικής αδιαφορίας της κυβέρνησης για την ασφάλεια», που προβάλλεται από το πρωί από την αντιπολίτευση, με αφορμή την επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Πεύκης.

«Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού δεν θα περάσει», δήλωσε ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας, από την Θεσσαλονίκη που βρίσκεται, ως απάντηση στα όσα έχουν ειπωθεί από το πρωί για την το θέμα, επισημαίνοντας ότι «η επίθεση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αντιστροφής της πραγματικότητας», ενώ τονίζει ταυτόχρονα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Πεύκης.

Παράλληλα όμως υπογραμμίζει ότι τα αστυνομικά τμήματα είναι στην διάθεση των πολιτών όλο το 24ωρο και «δεν είναι ούτε θα μετατραπούν σε στρατιωτικοποιημένες ζώνες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από το 2007 έως σήμερα έχουν σημειωθεί συνολικά 43 επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής, εκ των οποίων οι 37 μέχρι το 2014. (8 το 2007, 4 το 2008, 8 το 2009, 5 το 2011, 3 το 2012, 3 το 2013 και 6 το 2014 και μόνο το 2010 δεν υπήρξε τέτοια επίθεση). Από το 2015 και μέχρι σήμερα σημειώθηκαν συνολικά 6 επιθέσεις και συγκεκριμένα, 2 το 2015, μία το 2016 και 3 το 2017.

Η προηγούμενη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Πεύκης είχε εκδηλωθεί το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου 2008 και είχε προβληματίσει σοβαρά την τότε κυβέρνηση και την ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Μάλιστα, ο τότε Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και μετέπειτα βουλευτής της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σε δηλώσεις του έξω από το Τμήμα που είχε δεχτεί την σοβαρή εμπρηστική επίθεση (κατά την οποία καταστράφηκαν τέσσερα αστυνομικά οχήματα και μια μοτοσικλέτα πολίτη), είχε επισημάνει την σοβαρότητα της επίθεσης, γι’ αυτό είχε αναθέσει την υπόθεση στο αρμόδιο τμήμα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Είχε τονίσει όμως και αυτός τότε, όπως και ο σημερινός αρχηγός, ότι τα αστυνομικά τμήματα είναι ανοικτά όλο το 24ωρο για τους πολίτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ευάλωτα σε οποιαδήποτε καταδρομική επίθεση.

«Το έγκλημα αυτό στρέφεται κατά της τοπικής κοινωνίας, κατά των πολιτών. Τα Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής και όλης της Χώρας είναι ανοικτά όλο το εικοσιτετράωρο στους πολίτες για την εξυπηρέτησή τους. Δεν είναι φρούρια, ούτε πολεμίστρες», ανέφερε στην δήλωση του ο κ. Δημοσχάκης.

Ολόκληρη η δήλωση του νυν Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, για την σημερινή επίθεση, αναφέρει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που Αστυνομικό Τμήμα γίνεται στόχος επίθεσης στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, βέβαια με φθίνουσα τάση.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η επίθεση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αντιστροφής της πραγματικότητας, σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και τις πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες, ενάντια σε κάθε μορφή εγκληματικότητας.

Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού δεν θα επιτευχθεί.

Τα στελέχη της Αστυνομίας επιτελούν καθημερινά το καθήκον τους. Τα Αστυνομικά Τμήματα λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των πολιτών και δεν είναι ούτε θα μετατραπούν σε στρατιωτικοποιημένες ζώνες.

Τα Αστυνομικά Τμήματα είναι περιουσία του ελληνικού λαού και ανήκουν στην ελληνική κοινωνία, την οποία υπηρετούν και προστατεύουν».