Ιατρεία μνήμης ανοίγουν σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας

Ιατρεία μνήμης ανοίγουν σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας

Για τη στήριξη ασθενών με άνοια και άλλες παθήσεις που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία

Ιατρεία μνήμης ανοίγουν σε 6 γενικά, δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα. Επιπλέον ανοίγουν 5 μονάδες φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου άνοιας (hospices), 8 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ενώ προχωρά και η υλοποίηση 10 προγραμμάτων διασύνδεσης με τους ΟΤΑ.
Τις παραπάνω δομές στήριξης και φροντίδας ατόμων ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Γιαννόπουλος, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια - νόσο Αλτσχάιμερ.

Στοιχεία για την άνοια στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Νίκος Σκαρμέας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet), αναφορικά με την εκτίμηση του επιπολασμού (συχνότητας) της άνοιας στον ελληνικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συχνότητα της ήπιας νοητικής διαταραχής 11,8% χαμηλότερη. Παράλληλα, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα.

Πρόληψη της άνοιας

O κ. Σκαρμέας παρουσίασε επίσης τις νεότερες εξελίξεις ως προς την πρόληψη της άνοιας. Σύμφωνα με τη φινλανδική μελέτη FINGER (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability), η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή, η νοητική ενδυνάμωση και ο έλεγχος των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, αυξημένη χοληστερίνη, κάπνισμα, παχυσαρκία) διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου. «Ο αριθμός των ατόμων με άνοια στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ελληνικού πληθυσμού και ανάλογα θα αυξηθεί η επιβάρυνση της νόσου σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Γι' αυτόν τον λόγο, η διεύρυνσή των γνώσεών μας για την πρόληψη της άνοιας είναι εξαιρετικά σημαντική και μελέτες όπως αυτή αποτελούν ορόσημα στην προσπάθειά μας για τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση της νόσου» δήλωσε ο κ. Σκαρμέας.

Φροντιστές ανοϊκών ασθενών

Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, η επίτιμη πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, Νευρολόγος - Ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά, παρουσίασε το έργο της Εταιρείας, ενώ αναφερόμενη στις πολύπλευρες επιπτώσεις της νόσου στην καθημερινότητα των φροντιστών ανοϊκών ασθενών, παρουσίασε τα αποτελέσματα σχετικής πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Εταιρεία Alzheimer Aθηνών με σκοπό τη διερεύνηση των αναγκών των φροντιστών ατόμων με άνοια. Όπως διαπιστώθηκε, οι Έλληνες φροντιστές ανοϊκών ασθενών είναι σε ποσοστό 75% γυναίκες, σε ποσοστό 56% μέσης ηλικίας και φροντίζουν τον ασθενή κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα. Όπως είπε η κ. Σακκά, η υποβάθμιση της ψυχικής υγείας των φροντιστών αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη πτυχή του αποκαλούμενου «φορτίου των φροντιστών», ενώ η σωστή εκπαίδευση των φροντιστών σε θέματα πρακτικής καθημερινής φροντίδας του ασθενούς αναδεικνύεται ως η κυριότερη ανάγκη τους.