Δίκη για την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα: «Διπολική διαταραχή με τίποτα…»

Δίκη για την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα: «Διπολική διαταραχή με τίποτα…»

Τι κατέθεσε η τεχνική σύμβουλος του πατέρα της άτυχης κοπέλας

Τη θέση πως τα κενά μνήμης που επικαλείται ο δράστης της δολοφονία της Κυριακής Γρίβα είναι «ψεύτικα» εξέφρασε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η ψυχίατρος, καθηγήτρια ψυχιατρικής Μυρτώ Σαμάρα η οποία τον εξέτασε ως τεχνική σύμβουλος διορισμένη από τον πατέρα της άτυχης κοπέλας.

«Αυτά τα κενά μνήμης δεν υπάρχουν οργανικά με τέλεια έναρξη και τέλεια λήξη και ψυχιατρικά επίσης δεν γίνεται» ανέφερε η μάρτυρας σημειώνοντας πως «κατά κανόνα αυτά τα κενά μνήμης τα συναντάμε στα δικαστήρια ». «Κατά πάσα πιθανότητα είναι ψεύτικο το κενό μνήμης…Είναι μια βολική δικαιολογία , αποφεύγω να απαντήσω σε ερωτήσεις, δεν πέφτω σε αντιφάσεις…» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ αμφισβήτησε με κατηγορηματικό τρόπο πως ο 40χρονος πάσχει από διπολική διαταραχή.

«Διπολική με τίποτα…» ανέφερε συμπληρώνοντας πως ο 40χρονος έχει στοιχεία διαταραχής προσωπικότητας την οποία , όπως είπε , «θεωρώ ότι έχει σχεδόν το 80% που βρίσκεται στη φυλακή».

«Είμαι απόλυτη δεν έχει διπολική διαταραχή…» κατέθεσε λέγοντας πως η διαταραχή προσωπικότητα δεν είναι νόσος αλλά χαρακτηρίζει δύσκολους χαρακτήρες που σε πολλές περιπτώσεις έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Πρόεδρος: Οδηγεί σε άρση αναστολών ο συνδυασμός φαρμάκων και αλκοόλ;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε σε πιο μεγάλη δόση, Δεν πιστεύω ότι αφορά αυτή τη περίπτωση…
Η συστηματική αγωγή φαρμάκων που βρέθηκε, την έχει συνηθίσει ο οργανισμός του και δεν σχετίζεται. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρχει υπερασπιστική γραμμή αλλά δεν υπάρχει ζήτημα καταλογισμού.

Η γιατρός απέκλεισε το ενδεχόμενο ο 40χρονος να είχε μανιακό επεισόδιο τονίζοντας πως «δεν υπάρχει μανιακό επεισόδιο μιας ημέρας». Μάλιστα , για να στηρίξει τη θέση της επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος λειτούργησε οργανωμένα . «Χρειάζονται τουλάχιστον 7 ημέρες για να διαγνωστεί μανιακό επεισόδιο . Η περιγραφή πριν δεν έχει τίποτα το μανιακό, να έχει περίεργες ιδέες και μετά πάλι δεν είχε τίποτα , τον εξέτασαν ψυχίατροι. Δεν φαίνεται τίποτα το παραληρηματικό …θεωρητικά υπάρχει το ενδεχόμενο ταχείας εξέλιξης…. Αλλά αυτό είναι αδύνατον να συμβεί μια φορά στη ζωή του , θα είχε παρατηρηθεί και σε άλλες στιγμές » είπε και πρόσθεσε πως όλες οι νοσηλείες του κατηγορούμενου το 2023 ήταν λόγω χρήσης ουσιών ενώ τόνισε πως το «ατομικό ιστορικό δεν στέκει» αναφερόμενη στις νόσους που καταγράφονται σε αυτό.

«Τα είπε μόνος και κάποιος τα έγραψε …» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «η βασική μου εκτίμηση, για τις πολλές νοσηλείες το 2023 ήταν ότι η σχέση (σ.σ. με την Κυριακή) δεν πήγαινε καλά και η ίδια νοιαζόταν πάρα πολύ να τον βοηθάει.

Υπεράσπιση: Η Κυριακή γιατί ανησυχούσε και επέμεινε να παίρνει την αγωγή του;

Μάρτυρας: Γιατί τον ένιωθε επικίνδυνο και ασταθή και ένιωθε ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι σαφής η διάγνωση που έχει ψυχικές διαταραχές λόγω χρήσης ουσιών.

Όταν η μάρτυρας κλήθηκε να σχολιάσει σημείωμα της Κυριακής, στο οποίο ανέφερε, μεταξύ άλλων , πως δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά και ζωγραφιές της είπε πως « είναι καθαρό ότι ήταν σε μια κακοποιητική σχέση» διευκρινίζοντας , ωστόσο , πως δεν έχει σκιαγραφήσει το προφίλ της Κυριακής. «Ήταν μια κακοποιητική σχέση , το ίδιο μοτίβο, και όταν αποφασίζει η γυναίκα να φύγει εκεί κινδυνεύει περισσότερο. Όταν αποφάσισε να φύγει και να προστατευτεί τότε δολοφονήθηκε» υπογράμμισε .

Αναφερόμενη στη μοιραία ημέρα, η ψυχίατρος έδωσε έμφαση στο γεγονός πως ο κατηγορούμενος παρακολούθησε την Κυριακή την περίμενε και της επιτέθηκε . «Η κατανάλωση των ουσιών δεν έχει να κάνει με την πράξη. Η ποσότητα αλκοόλ που βρέθηκε ισοδυναμεί με 2-3 ποτήρια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρει τι κάνει…Ήξερε πώς να αυτότραυματιστεί για να μην κινδυνεύσει» είπε και συνέχισε «Θεωρώ ότι το ψυχιατρικό εδώ δεν υπάρχει . Θεωρώ ότι πιθανότατα έκανε μια χειριστική απόπειρα…Συνειδητοποίηση της πράξης του είχε και πριν. Πήρε μαχαίρι , την ακολούθησε , της επιτέθηκε , ήταν στημένο . Συνειδητοποίησε τη δύσκολη θέση που βρισκόταν και έκανε απόπειρα…Ήξερε σε τι θέση βρισκόταν, τι έκανε και ήταν ένας χειρισμός . Δεν το συνδυάζω με τις τύψεις αλλά με το χειρισμό της κατάστασης…Ήταν τόσο καλή η εκτέλεση της Κυριακής, με τόσο βαθιές μαχαιριές, σε σχέση με τις δικές του ».

Η μάρτυρας χαρακτήρισε «έξυπνο» τον 49χρονο κάτι που αποδεικνύεται , όπως είπε , και από το γεγονός ότι έχει καταφέρει τόσους μήνες να παραμένει στο ψυχιατρείο των φυλακών καθώς η ίδια κρίνει πως δεν είναι απαραίτητο . Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η μάρτυρας κατέθεσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης της με τον κατηγορούμενο διαπίστωσε πως «δεν ήταν συντετριμμένος. «Ήταν ψυχρός , απαθής ψύχραιμος δεν αντιλήφθηκα ιδιαίτερα συναισθήματα. Όταν ρωτήθηκε για Κυριακή δεν είπε κάτι » είπε.

Εισαγγελεας: Ήταν παρορμητική η συμπεριφορά του;

Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη δεν φαίνεται να ήταν παρορμητική την παραμόνευε και τη σκότωσε ….
Το ότι δεν θυμάται τίποτα ,σύμφωνα με την βιβλιογραφία, είναι η απόδειξη ότι λέει ψέματα….Θεωρώ ότι δεν τον ενδιέφερε που ήταν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα . Ήθελε να το κάνει και το έκανε

Εισαγγελεας: θα μπορούσε από κατάθλιψη να περάσει στη μανία μέσα σε μισή ώρα ;

Μάρτυρας: Θεωρητικά ναι , αλλά είναι αδύνατο αυτό να συμβεί μια φορά και μάλιστα όταν έκανε το έγκλημα. Θα το είχανε παρατηρήσει . Όχι μια φορά και μετά εξαφανίστηκε .

Η γιατρός ήταν κατηγορηματική πως δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενος μειωμένος καταλογισμός. «Δεν τηρείται καμία προϋπόθεση…» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Δεν έχει μείζονα διαταραχή για να έχει ακαταλόγιστο ή μειωμένο καταλογισμό αυτό είναι συνεπές σε όλο το ιστορικό και όλες τις εξετάσεις που έγιναν».

«Μετανιώνει οικτρά»

«Δεν μπορώ να προσυπογράψω ότι το έγκλημα διαπράχθηκε πάνω σε μανιακό επεισόδιο . Υπάρχει ,όμως , περίπτωση …». Αυτή τη θέση επανέλαβε αναφερόμενος στο δράστη της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα ο ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού , Κωνσταντινος Γεωργιαδης ο οποίος νωρίτερα ολοκλήρωσε την κατάθεση του.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο κατηγορούμενος , στις συνεδρίες τους, αναφέρει ότι έχει «μετανιώσει οικτρά» . «Κάθε μέρα σκέφτεται πώς θα πεθάνει, βλέπει εφιάλτες . Δεν είναι ένας στυγερής εγκληματίας που επαίρεται, τον έχει συντρίψει . Αναβιώνει σκηνές με την Κυριακή για να πονάει , να πενθεί

Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: Τη στιγμή της δολοφονίας;

Μάρτυρας: στιγμές που πέρασαν μαζί. Αυτό μου λέει

Ο γιατρός κατέθεσε πως δεν θεωρεί ότι ο κατηγορούμενος «είχε επεξεργαστεί να σκοτώσει την Κυριακή μπροστά στο αστυνομικό τμήμα» . «Ήταν παρόρμηση… Θεωρώ ότι δεν θα είχε τον πλήρη έλεγχο» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε πως ο 40χρονος αντιλαμβανόταν ότι σκοτώνει την Κυριακή. «Θεωρώ ότι δεν μπορούσε να περιορίσει το νοσηρό του μυαλό εκείνη τη στιγμή» είπε.

Σχολιάζοντας την αναφορά πως, την επίμαχη περίοδο, ο θεράπων γιατρός του κατηγορούμενου είχε διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή ο μάρτυρας ανέφερε πως σε καμία περίπτωση δεν θα το έκανε ο ίδιος. «Εγώ δεν θα τα έκοβα ούτε για αστείο . Μπαίνει η ζωή του ασθενούς και άλλων ανθρώπων σε κίνδυνο … υπάρχουν χαρτιά για συνταγογράφηση μέχρι το 2023 ανελλιπώς» ανέφερε συμπληρώνοντας πως «το σωστό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχει επίβλεψη στη λήψη φαρμάκων».

Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας αμφισβήτησαν τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής που έχει κάνει ο ψυχίατρος , τις απόπειρες αυτοκτονίας του κατηγορούμενου αλλά και την αναγκαιότητα των εισαγωγών του στο ψυχιατρείο υπονοώντας ότι «έφτιαχνε ιστορικό» .
Η αναφορά δε σε σημείωμα αυτοκτονίας που φέρεται να έχει γράψει ο κατηγορούμενος μετά το έγκλημα λέγοντας πως δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει χωρίς την Κυριακή προκάλεσε την αντίδραση του πατέρα της.

«Την έλεγε Κική και όχι Κυριακή, αυτός το έγραψε;» φώναξε από το ακροατήριο.

Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος εργάζεται στην τροφοδοσία των φυλακών βρέθηκε στο επίκεντρο της κατάθεσης με το μάρτυρα να σημειώνει ότι «Όσο ήταν χωρίς απασχόληση το μόνο που σκεφτόταν ήταν πώς θα πεθάνει… γι αυτό φρόντισε εργάζεται στη φυλακή».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του μάρτυρα ο κατηγορούμενος ζήτησε, μέσω του συνηγόρου του , να αποχωρήσει από τη διαδικασία καθώς ένιωσε αδιαθεσία . Λίγο αργότερα , ο αρμόδιος αστυνομικός ενημέρωσε το δικαστήριο πως ο 40χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών .
Όπως ανέφερε ο συνήγορος του σημειώθηκε «σοβαρό περιστατικό στα κρατητήρια», με την υποστήριξη της κατηγορίας να σχολιάζει: «Δεν τα πιστεύω όλα αυτά που γίνονται! Φαινόταν απο το πρωί ότι ήταν κάτω από ενδεχόμενη χρήση ο κρατούμενος…».

Παίρνοντας τη σκυτάλη της διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην υπερασπιστική γραμμή σχετικά με το ακαταλόγιστο σημειώνοντας πως «είχε διαταραχθεί ο μηχανισμός «κρατήματος» της συμπεριφοράς του» . «Δεν είχε δυνατότητα να συγκρατήσει την παρόρμηση παρότι γνώριζε το άδικο της πράξης του.

Αυτή είναι η «γραμμή» ούτε τοξικομανής ,ούτε διανοητική καθυστέρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά .
Μάλιστα , μίλησε και για τις νοσηλείες του 40χρονου σημειώνοντας πως «η φωνή της άτυχης Κυριακής υπάρχει στη δικογραφία καθώς φαίνεται να ανησυχεί για την ψυχική υγεία του». Και αυτό γιατί , σύμφωνα με την υπεράσπιση , η Κυριακή εμφανίζεται ως συνοδός του και καταγράφεται ότι ενημερώνει τους γιατρούς πως ο σύντροφος της συγχέει την πραγματικότητα με τη φαντασία.

Επιπλέον, ο συνήγορος απέρριψε τις αιτιάσεις περί «χειριστικών» απόπειρων αυτοκτονιών και «δημιουργίας ιστορικού» μέσω νοσηλειών.

Ο συνήγορος, επικαλέστηκε βίντεο που ελήφθη μια ημέρα μετά το έγκλημα στο οποίο τον ρωτά συνάδελφος του αν γνωρίζει πού βρίσκεται η Κυριακή και εκείνος απαντά «όχι» .

«Εμένα μου φαίνεται αυθόρμητη η συμπεριφορά του» τόνισε αναφερόμενος στα κενά μνήμης που επικαλείται ο εντολέας του με το μάρτυρα να καταθέτει πως μπορεί να συμβεί παροδική αμνησία, μεταξύ άλλων, και σε μανιακά επεισόδια.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου