Στο Ωνάσειο νοσηλεύεται και δεύτερο παιδί με μυοκαρδίτιδα που προκλήθηκε από παρβοϊό

Στο Ωνάσειο νοσηλεύεται και δεύτερο παιδί με μυοκαρδίτιδα που προκλήθηκε από παρβοϊό

Συρροή κρουσμάτων εντοπίστηκε σε παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη μετά το θάνατο κοριτσιού 3,5 ετών

Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο νοσηλεύεται από τις 26 Απριλίου ένα παιδί από την Θεσσαλονίκη, το οποίο πάσχει με μυοκαρδίτιδα, που προκλήθηκε από παρβοϊό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ωνάσειο, αναφέρει ότι προς το παρόν το παιδί νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ, λαμβάνει τη δέουσα αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή. Σχετικά με το 3,5 ετών κοριτσάκι από τη Θεσσαλονίκη που πέθανε από παρβοϊό, το Ωνάσειο τονίζει, ότι στις 30 Μαρτίου 2024 μεταφέρθηκε ένα άλλο παιδί από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο βρισκόταν σε ανακοπή και στο οποίο έγινε άμεσα τοποθέτηση συσκευής Εξωσωματικής Μεμβράνης Οξυγόνωσης (ECMO). Το παιδί δεν έδειξε σημεία βελτίωσης και κατέληξε την επόμενη ημέρα (31 Μαρτίου 2024).

Η ανακοίνωση του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

«Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στη νοσηλεία παιδιών από τη Θεσσαλονίκη τα οποία πάσχουν από μυοκαρδίτιδα μετά από λοίμωξη από παρβοϊό, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διευκρινίζει ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ένα παιδί το οποίο μεταφέρθηκε στο ΩΚΚ στις 26 Απριλίου 2024. Το παιδί εισήχθη και παρέμεινε στην Παιδοκαρδιολογική/Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έως τη μεταφορά του στον νοσηλευτικό όροφο πριν από λίγες ημέρες. Λαμβάνει τη δέουσα αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.

Στις 30 Μαρτίου 2024, μεταφέρθηκε ένα άλλο παιδί από τη Θεσσαλονίκη το οποίο βρισκόταν σε ανακοπή κατά την εισαγωγή και στο οποίο έγινε άμεσα τοποθέτηση συσκευής Εξωσωματικής Μεμβράνης Οξυγόνωσης (ECMO). Το παιδί δεν έδειξε σημεία βελτίωσης και κατέληξε την επόμενη ημέρα, 31 Μαρτίου 2024».

Συναγερμός σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τα τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, έως τις 26/04/2024 ήδη 11 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών που πηγαίνουν στον ίδιο παιδικό σταθμό, παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε, ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιαδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Μετά τη διαπίστωση της συρροής των κρουσμάτων, ο ΕΟΔΥ συνέστησε διακοπή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες και ζήτησε απολύμανση. Στη συνέχεια προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες. Ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B19 και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά, καθώς εντοπίστηκαν επίσης εντεροϊοί και ρινοϊοί σε κάποια παιδιά.

«Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού. Ταυτόχρονα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Aderovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus», όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.