Συνελήφθη 13χρονος που έκανε «πονηρό» μοντάζ σε φωτογραφίες κοριτσιών στο Ηράκλειο

Συνελήφθη 13χρονος που έκανε «πονηρό» μοντάζ σε φωτογραφίες κοριτσιών στο Ηράκλειο

Σε βάρος του ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη, ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν είχε διακινήσει τις επίμαχες φωτογραφίες

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε 13χρονο αγόρι από περιοχή του νομού Ηρακλείου, για παραποίηση φωτογραφιών ανήλικων κοριτσιών.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, το ίδιο το αγόρι έδειξε στα δυο ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 12 και 13 ετών, τις παραποιημένες φωτογραφίες που είχε φτιάξει μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, ωστόσοσύμφωνα με αστυνομικές πηγές δεν έχει διακινήσει τις επίμαχες φωτογραφίες. Τα κορίτσια του ζήτησαν να δουν τις εικόνες που είχε διαμορφώσει και κατόπιν προχώρησαν στην καταγγελία σε Αστυνομικό Τμήμα του νομού.

Σε βάρος του αγοριού ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή και διαβίβαση υλικού παιδικής πορνογραφίας ανηλίκων και για παραβίαση προσωπικών δεδομένων ειδικής κατηγορίας κατά συρροή με τη μορφή της κατοχής, επέμβασης, αλλοίωσης και κοινολόγησης με διαβίβαση και παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

Ελεύθερος με τον όρο της παρακολούθησης συμβουλευτικού προγράμματος

Μετά την απολογία του ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου, ο 13χρονος αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο της παρακολούθησης κατάλληλου συμβουλευτικού προγράμματος. Όπως δήλωσε στο cretalive.gr ο δικηγόρος της οικογένειας, Μάνος Χριστοφακάκης, «πρόκειται για ένα παιδί που έκανε ένα μεμονωμένο λάθος και βρίσκεται αντιμέτωπο με πολύ βαριές κατηγορίες. Ανέβασε τη φωτογραφία που είχε βρει από ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε μια online εφαρμογή, η οποία αυτόματα δημιούργησε το γυμνό αποτέλεσμα και την αποθήκευσε στο κινητό του. Μόνος του μάλιστα, αποκάλυψε στη μία από τις κοπέλες την ύπαρξη της φωτογραφίας. Ποτέ δεν τη διακίνησε πουθενά. Μετά την ανάκριση, του επιβλήθηκε ως όρος να παρακολουθήσει ένα κατάλληλο συμβουλευτικό πρόγραμμα. Ζητά συγγνώμη από τα κορίτσια και τις οικογένειές τους».

Παράλληλα ο κ. Χριστοφακάκης, υπογράμμισε ότι «σήμερα οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα παιδιά από την απερίσκεπτη χρήση εφαρμογών και ιστοσελίδων που είναι εύκολα προσπελάσιμες στο διαδίκτυο είναι μεγάλοι. Πολύ εύκολα μπορεί ένα νέο παιδί να πραγματοποιήσει ή να υποστεί μια παραβατική συμπεριφορά και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει σοβαρά. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κατάλληλη καθοδήγηση τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον όσο και από το σχολείο και συχνή ενημέρωση από φορείς που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα».