Κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας σήμερα Δευτέρα

Κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας σήμερα Δευτέρα

Που και πότε αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα - Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Δευτέρα από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και τις απογευματινές στην κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα και της Αττικής), στις Κυκλάδες, στην Κρήτη (κυρίως στα νότια), στην Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στην Εύβοια και στις Σποράδες και από τις προμεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα) και στα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο αναμένονται αρχικά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά και νότια σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, σε μεγάλα υψόμετρα μέχρι και το μεσημέρι. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Γρήγορα στα δυτικά οι άνεμοι θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και στα βόρεια σε ανατολικών και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά, θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς και εκ νέου από τις προμεσημβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί, 4 με 6 και σταδιακά από το μεσημέρι ανατολικοί-βορειοανατολικοί, έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα ανατολικά και τα θαλάσσια τμήματα με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι. Θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί. Θα πνέουν άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στον βορειοδυτικοί, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην κεντρική Μακεδονία όπου τα φαινόμενα στα θαλάσσια-παράκτια τμήματα θα είναι έντονα. Λίγα χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα στη Μακεδονία θα εξασθενήσουν και στη Θράκη θα σταματήσουν. Θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά θαλάσσια τμήματα πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στην Πελοπόννησο. Από τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν ενώ στα βόρεια ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί. Θα πνέουν άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου έως 15 βαθμούς Κελσίου).

Στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι τοπικά ισχυρά, σταδιακά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί, 5 με 7 και στα νότια πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι σταδιακά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 5 με 7 και πρόσκαιρα πιθανώς 8 μποφόρ. Τη νύχτα και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και γρήγορα κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι τοπικά ισχυρές από τη Χίο και νοτιότερα. Θα πνέουν άνεμοι νοτιοανατολικοί, 5 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα πιθανώς 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα).