Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αναλαμβάνει την πορεία της έρευνας για το δυστύχημα στα Τέμπη

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αναλαμβάνει την πορεία της έρευνας για το δυστύχημα στα Τέμπη

Δείτε την ανακοίνωση

Μετά την ηγεσία του Αρείου Πάγου τη σκυτάλη σχετικά με τις αιτιάσεις που αφορούν την πορεία της έρευνας για τα Τέμπη παίρνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία «διαβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, ότι οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν το λειτούργημά τους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, με απόλυτη ευσυνειδησία, υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της η Ένωση αναφέρει:

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, σε υπόθεση σχετική με την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών και με αφορμή δημόσιες δηλώσεις και δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται λόγος περί δήθεν «μη αυτόβουλης δράσης» του εισαγγελέα, αλλά κατόπιν προτροπών, υποδείξεων και «κίνησης της Ευρωπαίας Εισαγγελέως», επισημαίνουμε ότι:

  • Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο να ερευνά, να διώκει και να παραπέμπει ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και μόνο.
  • Οι Έλληνες εισαγγελείς συμμετέχουν, κατά τον τρόπο που ορίζει το σύνταγμα και ο νόμος, στη δικαιοδοτική λειτουργία και απολαμβάνουν πλήρους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Ουδείς τρίτος έχει δικαίωμα να παραγγείλει στον εισαγγελέα να ασκήσει ή να μην ασκήσει ποινική δίωξη ή να απευθύνει οποιαδήποτε οδηγία, σύσταση ή υπόδειξη σε συγκεκριμένη υπόθεση ή κατηγορία υποθέσεων.
  • Η έρευνα για τη διακρίβωση τέλεσης αξιόποινης πράξης, η συλλογή του αποδεικτικού υλικού, ο εντοπισμός του προσώπου που την τέλεσε, ο νομικός χαρακτηρισμός της πράξης και η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων για την κίνηση της ποινικής δίωξης, προϋποθέτουν διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων χρονικά, αφού τελεί κάθε φορά σε συνάρτηση με την πολυπλοκότητα των πραγματικών και νομικών ζητημάτων και το ίδιο το αντικείμενο  της ερευνώμενης υπόθεσης.
  • Όσοι δε υποστηρίζουν τα αντίθετα, παραβλέπουν προφανώς όλα τα παραπάνω, όπως και τον τρόπο λειτουργίας της εισαγγελικής αρχής, τη δομή των εισαγγελιών και τη σχέση ιεραρχικής εξάρτησης των εισαγγελέων, για την οποία προβλέπουν οι διατάξεις του Κ.Π.Δ. και του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022).

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, ότι οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν το λειτούργημά τους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, με απόλυτη ευσυνειδησία, υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον.

Μαρία Ζαχαροπούλου