ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη δικαιοσύνη υπόθεση σοβαρής υπόνοιας απάτης από 27 παραγωγούς και ένα Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη δικαιοσύνη υπόθεση σοβαρής υπόνοιας απάτης από 27 παραγωγούς και ένα Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων

Στόχος ήταν η απόσπαση ενισχύσεων με τη δημιουργία τεχνητών συνθηκών

Έγγραφη αναφορά στη δικαιοσύνη για τη διερεύνηση σοβαρής υπόνοιας απάτης 27 παραγωγών και ενός Κέντρου Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) υπεβλήθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, στόχος ήταν η απόσπαση ενισχύσεων με τη δημιουργία τεχνητών συνθηκών.

Όπως τονίζει, το Δεκέμβριο του 2022 αξιολογήθηκαν καταγγελίες – σε συνδυασμό με εκθέσεις ανάλυσης κινδύνου – σε σχέση με τις προϋποθέσεις κατανομής Εθνικού Αποθέματος για το έτος ενίσχυσης 2021.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους εκδόθηκε εντολή ελέγχου για τη διασταύρωση της εγκυρότητας των δηλούμενων στοιχείων των 27 παραγωγών από συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίοι δήλωναν σημαντικό αριθμό εκτάσεων σε απομακρυσμένες από την έδρα των εκμεταλλεύσεών τους (ενδεικτικά Εύβοια, Λακωνία, Αργολίδα, Τήνο, Σάμο, Λέσβο κλπ) για τις ΕΑΕ ετών 2021 και 2022. Τα απομακρυσμένα αγροκτήματα δηλώνονταν με καλλιέργεια ελιάς συνολικής έκτασης 4.650 στρεμμάτων (από 150 έως 250 στρέμματα έκαστος). Η κατανομή δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος 2021 ανήλθε σε 205.000 ευρώ.

Σύμφωνα με επιτόπιους και διοικητικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν σε δηλούμενα αγροτεμάχια διαπιστώθηκε ότι:

  • Κανένας από τους ελεγχόμενους δεν προσήλθε στον επιτόπιο έλεγχο
  • Κανένας από τους ελεγχόμενους δεν προσκόμισε ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας ή/και νόμιμης κατοχής των δηλούμενων εκτάσεων ελαιώνων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «τα αποτελέσματα του ελέγχου υπέδειξαν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης αξιόποινων πράξεων από το σύνολο των ελεγχόμενων και απάτη κατά των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην υπόθεση, όπως τονίζει ο Οργανισμός, διαφαίνονται ενδείξεις εμπλοκής ενός Κέντρου Υποβολής Δηλώσεων, που εδρεύει στην περιοχή της έδρας των 27 εκμεταλλεύσεων. Μέρος των ελεγχόμενων έχει υποβάλει ΕΑΕ μέσω του συγκεκριμένου ΚΥΔ, ενώ επιπλέον μεταξύ των ετών 2021 και 2022 υπάρχουν εναλλαγές στον τρόπο υποβολής των ΕΑΕ των ελεγχόμενων (κάποιοι υπέβαλαν online ΕΑΕ το 2021 και το 2022 η ΕΑΕ τους υπεβλήθη από το συγκεκριμένο ΚΥΔ).

Αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ διερευνά και άλλες περιπτώσεις Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων, που διαφαίνεται πιθανή εμπλοκή τους στην υποβολή δηλώσεων για τη δημιουργία τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων.