Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας»

Τι είπε για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και τις νέες ταυτότητες

Για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, τις νέες ταυτότητες, την οπαδική βία και την πολύκροτη υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και το «Καλημέρα Ελλάδα».

Σχετικά με το ζήτημα του νομοσχεδίου προς ψήφιση, το οποίο ετοιμάζεται από την κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την τεκνοθεσία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε πως «η Εκκλησία δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση για το ζήτημα αυτό. Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας», διερωτώμενος «ένα παιδί που θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες, τι δικαιώματα θα έχει;».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από ιερείς και μέλη της Εκκλησίας για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ έχω βγάλει νέα ταυτότητα», τονίζοντας πως «και μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν ομάδες με πιο στενά μυαλά, όμως όποιος δεν επιθυμεί να βρίσκεται σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια μπορεί να αποχωρήσει».

 

Στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και στον πατέρα Αντώνιο αναφέρθηκε επίσης ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

Όπως σημείωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε πει στον πατέρα Αντώνιο ότι «δεν είναι σωστή η πορεία του», πριν γίνουν οι καταγγελίες σε βάρος του.

Ωστόσο, όπως είπε, αναμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Είναι παιδί μου, δεν μπορώ να τον καταδικάσω», πρόσθεσε.

Για την οπαδική βία

Για τα ζητήματα της καθημερινότητας αλλά και την οπαδική βία, με αφορμή τα επεισόδια στου Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού, σημείωσε: «Πρέπει να πάμε πάνω στο πρόβλημα και να το λύσουμε. Θα ακολουθήσουν και χειρότερα πράγματα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε την Παιδεία μας. Πηγαίνετε σήμερα σε ένα σχολείο και ρωτήστε τα παιδιά ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης… Απογύμνωσαν τα σχολεία». «Δεν πετύχαμε να φέρουμε τους νέους στην Εκκλησία», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο έργο που έχει γίνει όσο βρίσκεται ο ίδιος στην κορυφή της Ελλάδικής Εκκλησίας είπε: «Δεν κατάλαβα πότε πέρασαν 15 χρόνια. Έχουν γίνει τόσα πολλά», προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Είναι πράγματα που πήγαν καλά, είναι άλλα που είναι στάσιμα και άλλα που δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη. Πρέπει να γίνονται πράξεις για τον λαό».

Αναφορικά με την παροχή στήριξης στους ηλικιωμένους ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε: «Οφείλουμε να φροντίζουμε τους ηλικιωμένους. Το θέμα αυτό είναι μεγάλο θέμα σήμερα. Οι ηλικιωμένοι είναι οι γονείς μας. Τους αγαπάμε και όταν εργαζόμαστε πρέπει κάποιος να τους φροντίσει». «Δεν έχει ρόλο η Εκκλησία να απολογείται στον καθένα», σημείωσε.

Ακολούθως μίλησε και σχετικά με τη στήριξη στους νέους της κοινωνίας μας: «Θα προτείνω στη Σύνοδο τη συνεργασία Εκκλησίας και κράτους, ώστε να δοθούν εκτάσεις της Εκκλησίας, προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές και να στεγαστούν νέοι φοιτητές με βάση κριτήρια οικογενειακής κατάστασης»

Για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Ως επαινετή χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα και την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως υπογράμμισε πως «δεν είμαι αφελής και φοβάμαι μήπως πίσω υπάρχει κάποια άλλη σκοπιμότητα από πλευράς Τουρκίας και μας επιβληθεί κάτι που δεν θέλουμε».