Δανείστηκε από τοκογλύφους 110.000 ευρώ και αναγκάστηκε να τους επιστρέψει πάνω από 600.000 ευρώ

Δανείστηκε από τοκογλύφους 110.000 ευρώ και αναγκάστηκε να τους επιστρέψει πάνω από 600.000 ευρώ

Σύμφωνα με την δικογραφία κατηγορούμενος έφθασε στο σημείο να πάει στο μνημόσυνο αυτόχειρα, για να ζητήσει το υπόλοιπο της οφειλής από την χαροκαμένη μάνα του

Ξεκινάει αύριο 20 Νοεμβρίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, η δίκη για την υπόθεση με τις εκβιάσεις και τις τοκογλυφίες σε βάρος ιδιωτών και επιχειρηματιών στο Ηράκλειο, καθώς στα μέσα Δεκεμβρίου εκπνέει το 18μηνο της προφυλάκισης και υπάρχει κίνδυνος να αποφυλακιστούν οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι.

Συνολικά 11 είναι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, ενώ οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου ανέρχονται στους 36. Όπως αναφέρει το cretalive.gr, οι βασικοί κατηγορούμενοι θα δικαστούν απαλλαγμένοι από την κατηγορία της διεύθυνσης, συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, όπως έκρινε το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Ηρακλείου, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν είναι εξαιρετικά σοβαρές οι κατηγορίες για τις οποίες τελικά θα δικαστούν.

Προφυλακισμένοι ως υπόδικοι είναι τέσσερις κατηγορούμενοι, ένας 47χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος φέρεται να αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της δικογραφίας, δύο Αλβανοί 31 ετών και ένας 46χρονος Ηρακλειώτης. Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο του 2022 μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση υπό την εποπτεία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, που ξεκίνησε την έρευνα, όταν στις 5 Ιανουαρίου, όπως υποστηρίζεται, έφθασε στην υπηρεσία ανώνυμη επιστολή.

Σε αυτή κατονομάζονταν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, ότι προβαίνουν στο δανεισμό χρημάτων ανθρώπων, που βρίσκονταν σε δυσχερή οικονομική θέση και μέσω εκβιασμών/απειλών, είτε για τους ίδιους, είτε για τις οικογένειες τους, αποσπούσαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, ξεπερνώντας κάθε νόμιμο επιτόκιο ιδιωτικού δανεισμού. Αναφερόταν ακόμα, ότι διάγουν αδικαιολόγητα πολυτελή βίο, ότι κατέχουν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν και ότι προβαίνουν συχνά σε εναλλαγές πολυτελών οχημάτων.

Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις της δικογραφίας αφορά σε Ηρακλειώτη, που δραστηριοποιούνταν στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος όπως περιγράφεται, αφενός είχε προβλήματα ρευστότητας, αφετέρου είχε θέματα με τον τζόγο. Ο άνθρωπος αυτός φέρεται να δανείστηκε στη διάρκεια μιας εξαετίας ποσό 110.000 ευρώ και με τους τοκογλυφικούς τόκους αναγκάστηκε να επιστρέψει, όπως υποστηρίζεται, ποσό άνω των 600.000 ευρώ. Αναφέρεται ότι για να ξεπληρώσει τους δυσανάλογους τόκους, υποχρεώθηκε να πουλήσει ξενοδοχείο στην Κρήτη.

Υπάρχουν καταθέσεις, ότι κατηγορούμενος έφθασε στο σημείο να πάει στο 40ήμερο μνημόσυνο αυτόχειρα, για να ζητήσει το υπόλοιπο της οφειλής από την χαροκαμένη μάνα.