Νέα καταγγελία-σοκ για το νοσοκομείο Κέρκυρας: Έκαναν καισαρική χωρίς αναισθησία σε έγκυο

Νέα καταγγελία-σοκ για το νοσοκομείο Κέρκυρας: Έκαναν καισαρική χωρίς αναισθησία σε έγκυο

«Καταλάβαινα τα πάντα, πέθαινα από τον πόνο. Πραγματικά ήταν φρικτό. Νόμιζα ότι με σφάζουν»

Λίγες ημέρες μετά τη συγκλονιστική μαρτυρία της Αγγελικής Λινάρδου, που χειρουργήθηκε στην σπονδυλική στήλη στο νοσοκομείο Κέρκυρας χωρίς να της γίνει ολική νάρκωση, το MEGA έφερε στο φως μία ακόμη καταγγελία και μάλιστα για το ίδιο νοσοκομείο.

Μια μητέρα δύο παιδιών εξιστορεί, ότι το 2014 γέννησε στο νοσοκομείο Κέρκυρας με καισαρική χωρίς... αναισθησία. «Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου άκουγα τα πάντα. Καταλάβαινα τα πάντα, πέθαινα από τον πόνο. Πραγματικά ήταν φρικτό. Νόμιζα ότι με σφάζουν» λέει. Η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο Κέρκυρας για να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της. Όπως στο πρώτο, έτσι και στο δεύτερο, ζήτησε από τους γιατρούς να της κάνουν ολική αναισθησία.

«Επέμεναν να μου κάνουν επισκληρίδιο, εγώ δεν ήθελα. Τέλος πάντων αναγκάστηκαν να μου κάνουν ολική νάρκωση, όπως είχα κάνει και στην πρώτη μου κόρη στην Αθήνα» περιγράφει στην εκπομπή Live News. Της βάζουν τη μάσκα για να της κάνουν ολική αναισθησία, όμως η εγκυμονούσα παραμένει ξύπνια. Οι γιατροί δίχως να το αντιληφθούν, ξεκινούν τη διαδικασία του τοκετού. «Προσπαθούσα να του δείξω, ότι "παιδιά, δε μου έχετε κάνει νάρκωση", αλλά ένιωθα σαν παράλυτη. Άκουγα τα πάντα. Προσπαθούσα απεγνωσμένα να κουνήσω τα χέρια μου, τα μάτια μου, να δουν ότι "παιδιά υποφέρω". Άκουσα το μωρό να βγαίνει, άκουσα τα πάντα. Δεν μπορούσα. Νόμιζα ότι θα πεθάνω. Πραγματικά είχα Άγιο, γιατί θα είχα πεθάνει από ανακοπή».

«Έσπασα το δόντι μου»

Είναι σοκαριστικό, ότι η γυναίκα στην προσπάθειά της να ειδοποιήσει τους γιατρούς, ότι δεν έπιασε η νάρκωση, έσπασε το μπροστινό της δόντι, όπως θα αποκάλυψε στο Live News. «Προσπαθούσα να κουνήσω τα δάχτυλά μου, τα χέρια μου, τα πόδια μου. Έσπασα το δόντι μου από την πίεση. Σκεφτόμουν να αντέξω και για μένα και για το μωρό και για την οικογένειά μου και για το άλλο παιδάκι που περίμενε το αδελφάκι του» λέει η γυναίκα.

Ο τοκετός ολοκληρώνεται και μετά κόπων και βασάνων φέρνει στον κόσμο το μωράκι της και εξηγεί στους γιατρούς, πως τα έζησε και τα αισθάνθηκε όλα, αφού ποτέ δεν είχε ναρκωθεί. Η απάντηση των γιατρών, δεν ήταν αυτή που περίμενε: «Στην αρχή μου είπε "σου κάναμε" και του λέω "δε μου κάνατε, γιατί έτσι κι έτσι". Του είπα τα πάντα. Μου λέει "ξέρεις τι έγινε, είχε χαλάσει το μηχάνημα και εμείς το καταλάβαμε, γιατί διοχετευόταν το φάρμακο στο χώρο. Το μυρίζαμε". Και σε κάποια φάση μου λέει "είχες 135 παλμούς και ανέβαινες". Και λέω "συγγνώμη είναι δυνατόν που είστε και αναισθησιολόγος, ένα άτομο με ολική αναισθησία σε καταστολή να έχει 130-150 παλμούς;" και μου λέει "έχεις δίκιο"».

Οι γιατροί το 2014 συμπέραναν, πως έφταιγε το μηχάνημα. Μετά από 9 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2023, μια ακόμη ασθενής χειρουργήθηκε χωρίς ολική αναισθησία, εξαιτίας δυσλειτουργίας του μηχανήματος. Από την ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το ίδιο μηχάνημα και αν έχει γίνει κακοσυντήρηση στον εξοπλισμό των χειρουργείων.

Γιατί δεν έγινε αντιληπτό πως δεν έπιασε η νάρκωση

O Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, μίλησε στην εκπομπή Live News, για το γιατί δεν έγινε αντιληπτό, το ότι δεν έπιασε η νάρκωση. «Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα. Είναι εφιαλτικό να αισθάνεσαι την επέμβαση. Προφανώς, οι γιατροί είναι σε θέση να αντιληφθούν αν το μηχάνημα λειτουργεί ή αν φτάνει η αναισθησία. Διότι χωρίς αναισθησία, πάμε την ιατρική χίλια χρόνια πίσω. Είναι αδιανόητο να μπει σε χειρουργείο ένας ασθενής χωρίς αναισθησία. Δεν είναι όλοι οι ασθενείς το ίδιο, γιατί σε κάποιον μπορεί να μην πιάνει τόσο. Αλλά πριν ξεκινήσει το χειρουργείο, ο γιατρός πρέπει να ελέγξει, εάν έχει μπει η αναισθησία. Προφανώς κάτι συμβαίνει, αλλά δεν έδωσαν σημασία».