Σοκάρει καταγγελία για χειρουργική επέμβαση χωρίς αναισθησία στο νοσοκομείο Κέρκυρας

Σοκάρει καταγγελία για χειρουργική επέμβαση χωρίς αναισθησία στο νοσοκομείο Κέρκυρας

Η διοίκηση του ιδρύματος διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας

Κατεπείγουσα έρευνα διενεργείται στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, προκειμένου να διερευνηθεί καταγγελία από συγγενή ασθενούς, περί διενέργειας χειρουργικής επέμβασης «χωρίς αναισθησία».

Η διοίκηση του νοσοκομείο προχώρησε στην απόφαση για τη διενέργεια της έρευνας, προκειμένου να καταγραφούν όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης νευροχειρουργικής επέμβασης. Το πόρισμα της έρευνας αναμένεται να έχει εκδοθεί σε δέκα ημέρες. Η ασθενής, η οποία υποβλήθηκε σε επέμβαση αντιμετώπισης κήλης στη σπονδυλική στήλη, είναι καλά στην υγεία της και πήρε εξιτήριο χθες, τρεις ημέρες μετά το χειρουργείο.

Η αδελφή της, σε ανάρτησή της στα social media αναφέρει, ότι η ασθενής «άντεξε το χειρουργείο κήλης στη σπονδυλική στήλη, χωρίς αναισθησία, εντελώς ζωντανά!». Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ «η γυναίκα έλαβε γενική αναισθησία, κάτι το οποίο "καταγράφεται" πάντα από το αναισθησιολογικό μηχάνημα και χειρουργήθηκε με ασφάλεια». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπήρξε βλάβη του μηχανήματος και ο αναισθησιολόγος ο οποίος χορήγησε τη νάρκωση, είναι έμπειρος γιατρός.

Η κατάσταση «αφύπνισης» κατά την οποία ο ασθενής αντιλαμβάνεται ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης, είναι εικόνα επισκληριδίου αναισθησίας, η οποία παρέχει αναλγησία, αλλά δεν παρέχει πλήρη έλλειψη αίσθησης, όπως συμβαίνει με τη γενική αναισθησία. Η συγκεκριμένη νευροχειρουργική επέμβαση διήρκεσε μιάμιση ώρα και η ασθενής άντεξε το χειρουργείο, γιατί με τη γενική αναισθησία στην οποία υποβλήθηκε, είχε επιτευχθεί η αναλγησία, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί πλήρης έλλειψη αίσθησης, κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο.

Σύμφωνα με την εξήγηση, η οποία δίνεται από ιατρική «πηγή» του νοσοκομείου, «ανάλογα ανεπιθύμητα περιστατικά είναι καταγεγραμμένα στα ιατρικά χρονικά, αν και είναι σπάνια». Η έρευνα, η οποία διεξάγεται στο νοσοκομείο του νησιού, με απόφαση της διοίκησης, αναμένεται να ρίξει φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης, τόσο για να δοθούν απαντήσεις στην ασθενή και τους συγγενείς της, όσο και για να μην υπάρχουν «σκιές» για τη λειτουργία του χειρουργείου, στο οποίο πραγματοποιούνται περίπου εκατό επεμβάσεις, το μήνα.