«Βροχή» οι καταγγελίες για τις εισπρακτικές εταιρείες: «Με παίρνουν τηλέφωνο 23 φορές τη μέρα»

«Βροχή» οι καταγγελίες για τις εισπρακτικές εταιρείες: «Με παίρνουν τηλέφωνο 23 φορές τη μέρα»

«Τους ψάχνουμε για να απαντήσουν, δεν απαντάνε εύκολα. Ζητούν τεράστιες προκαταβολές»

Σε απόγνωση είναι πολλοί δανειολήπτρες που έχουν καθυστερήσει κάποιες δόσεις τους από την πρακτική των εισπρακτικών εταιρειών, στις οποίες οι τράπεζες έχουν μεταφέρει  αυτές τις αρμοδιότητες. Γι' αυτό και πέφτουν «βροχή» οι καταγγελίες με τους πολίτες να ψάχνουν λύση απέναντί τους, που φαίνεται πως είναι παντοδύναμες και ανεξέλεγκτες και κανείς δεν μπορεί ούτε να τις αντιμετωπίσει ούτε καν να επικοινωνήσει μαζί τους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση δανειολήπτη που κατήγγειλλε στην εκπομπή «LIVE NEWS» πως εισπρακτική ζήτησε εδώ και τώρα 20.000 ευρώ, όλο το ποσό του δανείου που είναι σε ρύθμιση δηλαδή, και αυτό μόνο και μόνο επειδή καθυστέρησε την καταβολή ενός ποσού 200 ευρώ. Δηλαδή για 200 ευρώ δόσεων, πλέον του ζητούν 19.000 ευρώ, όλο το κεφάλαιο.

« Το 2004 είχα μαγαζί, πήρα ένα δάνειο 30.000, το πλήρωνα, στην κρίση δεν μπόρεσα (…). Με παίρνουν 23 φορές τη μέρα».

Τώρα, το μόνο που θέλει είναι να ξαναβρεί την ηρεμία του, κάτι που θα μπορούσε να εξασφαλίσει και αυτός και αμέτρητοι άλλοι δανειολήπτες που δε θέλουν να είναι ασυνεπής αν υπήρχε κάποιο πλαίσιο προστασίας.

Το παράπονό του και την αγωνία του για να μη χάσει το σπίτι του θα μοιραστεί ακόμα ένας δανειολήπτης.

«Το έχουν βγάλει σε πλειστηριασμό. Εκτός του ότι έχω καταστραφεί οικονομικά, έχει δημιουργήσει και τεράστιο πρόβλημα στην υγεία μου».

Και την ώρα που χάνει τα ακίνητά του, το χρέος φουσκώνει.

Σωρεία οι καταγγελίες

Και δεν είναι ο μόνος. Εξίσου αδιανόητη και άλλη περίπτωση με ακόμα μία καταγγελία έφτασε στο LIVE NEWS από έναν ακόμα δανειολήπτη σε απόγνωση.

Για μια πιστωτική κάρτα άκουσε από δικηγορικό γραφείο να του ζητούν άμεσα το ποσό των 2.820.

«Μου είπαν ότι πρέπει να βάλω το ποσό των 2.820€ και μου χάριζαν τους τόκους μέχρι τις 20 κάτι του Ιουνίου, δηλαδή είχα ένα περιθώριο από όταν με είχαν πάρει τηλέφωνο περίπου 20 ημέρες».

Ο κ. Γιώργος βρέθηκε σε απόγνωση με τις οικογενειακές ευθύνες λόγω ιατρικών θεμάτων κυρίως να τον έχουν εξαντλήσει οικονομικά. Στο κενό έπεσε και η αντιπρόταση για να γλιτώσει τα χειρότερα.

«Εγώ τους είπα την οικογενειακή μου κατάσταση ότι υπήρχε ένα πολύ σοβαρό θέμα υγείας, ανήλικα τέκνα, ενοίκιο, έκανα μια προσφορά των 1.500€ τα οποία θα τα δανειζόμουνα, δεν τα είχα ούτε αυτά, η προσφορά αρνήθηκε με την αιτιολογία ότι ήμουν αγενής, οπότε αρνήθηκαν την προσφορά αυτήν και η επιλογή ήταν ή 2.820€ ή αλλιώς δικαστικός επιμελητής».

Ακόμα και τότε όμως, όταν πλήρωσε με κόπο, δεν τελείωσαν τα βάσανά του αφού, όπως θα πει, το να πάρει μία απόδειξη στα χέρια του ήταν «Γολγοθάς».

«Βρήκα το χρηματικό ποσό, το δανείστηκα για την ακρίβειά, και μετά από 5 – 10 φορές που έκανα κρούση για το εξοφλητήριο στο τηλέφωνο και με πήγαιναν από μέρα σε μέρα και από βδομάδα σε βδομάδα, μου στείλανε και το εξοφλητήριο ηλεκτρονικά».

Αντίστοιχη η περίπτωση και της κα Ελένη που λέει πως ακόμα και μετά την εξόφληση, τα Fund, και εξοφλητική δε δίνουν και τους ζητούν και επιπλέον χρήματα.

«Ζητάμε να μας δώσουν χαρτί εξόφλησης, δεν μας έχουν στείλει και μας στέλνουν ένα εξώδικο ότι χρωστάμε και ότι δεν έχουμε πληρώσει 500€. Εμείς εν τω μεταξύ έχουμε όλες τις αποδείξεις στα χέρια αλλά δεν βρίσκουμε και κανέναν».

Κερασάκι στην τούρτα μία καταγγελία που έφτασε στην εκπομπή και θυμίζει την περιπέτεια του πεθερού του γνωστού ηθοποιού Θανάση Βισκαδουράκη αλλά και αμέτρητων άλλων.

«Ο άντρας μου είχε μια πιστωτική η οποία είναι σε… έχουμε υπερβεί λίγο το όριο, 200€ περίπου, κάποια στιγμή γύρω στις 30 του μήνα κρατάει ένα ποσό και κράταγε γύρω στα 50 – 60€, έβγαλα το ποσό, το έκανα μεταφορά στον δικό μου τον λογαριασμό και άφησα 40€ μέσα και περίμενα να μπει και το Market Pass».

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, η κα Ζωή απλά είδε τα λεφτά που κατά τα άλλα είναι ακατάσχετα, να κάνουν «φτερά».

«Τελικά μπαίνω και βλέπω ότι έχουν τραβήξει 160 και κάτι ευρώ και είναι και το Market Pass μέσα, υπήρχαν μόνο 40€ γιατί είχα κάνει μεταφορά το προηγούμενο βράδυ τον δικό μου τον λογαριασμό και είδα ότι πειράξανε και το Market Pass».

Η αντίδραση των δικηγόρων

Την ίδια ώρα οι δικηγόροι θα σημειώσουν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

«Τους ψάχνουμε για να απαντήσουν, δεν απαντάνε εύκολα. (…) Ζητούν τεράστιες προκαταβολές».

Όπως θα πουν, οι περιπτώσεις που φτάνουν στα γραφεία τους είναι κάθε μέρα και πιο αδιανόητες.

«Πρακτικές αθέμητες, απαράδεκτες και παραπλανητικές», σημειώνει η Αριάδνη Νούκα.