Παρουσιάστηκε στα Ιωάννινα το πρώτο ιατρικό βιβλίο παγκοσμίως για την «Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής»

Παρουσιάστηκε στα Ιωάννινα το πρώτο ιατρικό βιβλίο παγκοσμίως για την «Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής»

Το έχουν γράψει Έλληνες επιστήμονες

Το βιβλίο, «Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής» (Intraoperative Flow Cytometry, Springer, Nature), το οποίο είναι 1ο παγκοσμίως στο αντικείμενο αυτό, παρουσιάστηκε χθες στα Ιωάννινα, και αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ιατρική έρευνα. Οι συγγραφείς του Γεώργιος Βαρθολομάτος, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Μοριακής Βιολογίας και Μεταφραστικής Κυτταρομετρίας Ροής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και Γεώργιος Αλεξίου αναπληρωτής καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, εργάστηκαν πάνω σε αυτή τη διαδικασία, για περισσότερα από 14 χρόνια.

Το βιβλίο περιγράφει τη διεγχειρητική κυτταρομετρία ροής, σε συμπαγείς όγκους. Είναι μια καινοτόμος τεχνική για την εκτίμηση των ορίων του όγκου και του βαθμού κακοήθειας, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. ‘Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεώργιος Βαρθολομάτος, η τεχνική αυτή εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία, στη χειρουργική των ενδοκρανιακών όγκων, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του ήπατος και των νεοπλασιών κεφαλής και τραχήλου, όπως περιγράφεται στο βιβλίο.

Το βιβλίο απευθύνεται σε νευροχειρουργούς, γενικούς χειρουργούς, ωτορινολαρυγγολόγους, χειρουργούς μαστού, ακτινολόγους, παθολόγους, ογκολόγους, βιολόγους, βιοχημικούς και επιστήμονες που ασχολούνται με την κυτταρομετρία ροής.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε το διακεκριμένο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής κ. Αναστάσιος Γερμενής, ο οποίος επίσης προλογίζει την έκδοση.

Ο καθηγητής Γερμενής επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το βιβλίο των Αλεξίου-Βαρθολομάτου περιγράφει μια κυτταρομετρική μέθοδο, που δεν προέκυψε εξαντλώντας τις δυνατότητες των τεχνολογιών που την συνιστούν. Αντίθετα, γεννήθηκε ως αποτέλεσμα επιστημονικού αναστοχασμού γύρω από ένα παλιό, ίσως όμως ξεχασμένο ερώτημα, στο πως δηλαδή θα καταφέρουμε την ακριβέστερη και πληρέστερη εκτομή των όγκων ώστε οι άρρωστοι να γλυτώσουν από μεταστάσεις ή νέες επεμβάσεις. Η Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής είναι ένας πολυσυγγραφικός τόμος, που περιέχει 22 άρθρα, τα οποία εκτείνονται σε 320 σελίδες. Εκτός από τους συντάκτες, που είναι και οι εμπνευστές και πρωτοπόροι της εφαρμογής της μεθόδου, στη συγγραφή των άρθρων συμμετέχουν άλλοι 34 συγγραφείς, κυρίως χειρουργοί-ογκολόγοι που καταθέτουν την εμπειρία τους από την εφαρμογή της μεθόδου».

Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο κ. Γερμενής, η βιβλιογραφική αξία του τόμου είναι αυταπόδεικτη από τη στιγμή που ένας διεθνής εκδοτικός οίκος, όπως ο Springer Nature, ανέλαβε την έκδοσή του. Σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε:

«Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, η διαδικασία αποδοχής παρόμοιων αιτημάτων από οίκους αυτού του διαμετρήματος είναι κυριολεκτικά εξαντλητική. Αρκεί να αναφέρω ότι οι κριτές που καλούνται να αξιολογήσουν αυτά τα αιτήματα, καλούνται να απαντήσουν σε μια μεγάλη σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την επιστημονική εμβέλεια των προς έκδοση βιβλίων».

Ο καθηγητής Γερμενής εκτιμά πως δύο είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του βιβλίου που διέβλεψε ο Springer Nature, ώστε να αναλάβει την έκδοσή του. Το 1ο, η διεπιστημονικότητά του, καθώς απευθύνεται τόσο σε χειρουργούς-ογκολόγους, όσο και σε εργαστηριακούς κυτταρομέτρες και το 2ο, η παρουσίαση των ενδείξεων της διαγνωστικής αξίας της μεθόδου. «Θεωρώ, ότι η συλλογική παρουσίαση της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από τη μέχρι σήμερα χρήση της μεθόδου, διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους να σχηματίσουν ολοκληρωμένη άποψη και να βασίσουν πάνω σ’ αυτή, την ενδεχόμενη προσπάθειά τους, να εφαρμόσουν τη μέθοδο», πρόσθεσε.

Ζητήσαμε από τον κ. Γεώργιο Βαρθολομάτο να μάθουμε πιο είναι το πλεονέκτημα και τι είναι εκείνο που αναδεικνύει το βιβλίο σε πολύτιμο εργαλείο.

«Στον πυρήνα του, το βιβλίο εμβαθύνει στο πώς η κυτταρική ανάλυση σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λήψη αποφάσεων, αλλάζοντας ενδεχομένως, τα χειρουργικά αποτελέσματα και τις προγνώσεις των ασθενών. Αυτή η αμεσότητα μπορεί να προσφέρει λύσεις στο χειρουργείο. Δεύτερον, το βιβλίο υπογραμμίζει τη δύναμη και την αναγκαιότητα της διεπιστημονικής συνεργασίας. Είναι το αποκορύφωμα διεπιστημονικής συνεργασίας, που συγκεντρώνει την τεχνογνωσία χειρουργών, παθολόγων και βιοεπιστημόνων της κυτταρομετρίας. Μέσα από τα διάφορα κεφάλαια, οι αναγνώστες οδηγούνται σε ένα ταξίδι από τις θεμελιώδεις αρχές της Διεγχειρητικής Κυτταρομετρίας Ροής , στις πρακτικές εφαρμογές και τις μελλοντικές προοπτικές της» επισήμανε και συνέχισε:.

«Τα Ιωάννινα, είναι παραδοσιακά κόμβος καινοτομίας και ακαδημαϊκής αριστείας. Με πολλούς συντελεστές να προέρχονται από αυτή την πόλη το βιβλίο είναι, από πολλές απόψεις, μια απόδειξη της πλούσιας κληρονομιάς των Ιωαννίνων στην ιατρική έρευνα. Σε τοπικό επίπεδο αναμένω διπλό αντίκτυπο. Από τη μια πλευρά το βιβλίο εδραιώνει τη φήμη των Ιωαννίνων ως κέντρου ιατρικής καινοτομίας. Από την άλλη παρέχει στους γιατρούς της πόλης μας έναν πολύτιμο εφόδιο, που ενδεχομένως επηρεάζει και βελτιώνει τις χειρουργικές πρακτικές στην περιοχή. Είναι μια πηγή υπερηφάνειας, αλλά και ένα εργαλείο για την τοπική πρόοδο».

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου παρόντες ήταν η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άννα Μπατιστάτου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και η επιστημονική κοινότητα της πόλης.