«Μάχη» με τη φωτιά στη Ρόδο – Εκκενώνονται και άλλοι οικισμοί – Πυρκαγιές σε εξέλιξη στη Βοιωτία και στη Θεσσαλονίκη

«Μάχη» με τη φωτιά στη Ρόδο – Εκκενώνονται και άλλοι οικισμοί – Πυρκαγιές σε εξέλιξη στη Βοιωτία και στη Θεσσαλονίκη

Πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν σε μοναστήρι

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που κατακαίει εδώ και σχεδόν πέντε 24ωρα τη Ρόδο προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στο νησί. Η «μάχη» των Πυροσβεστών με τις φλόγες συνεχίζεται ενώ οι Αρχές απομακρύνουν τους κατοίκους από τα χωριά που πλησιάζει η πύρινη λαίλαπα. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στη Βοιωτία αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Η κατάσταση στη Ρόδο θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στο νησί οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Μεγάλο μέρος του νησιού, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνεται και με ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και από αρκετές ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν σε όλο το μέτωπο.

Εκκενώνονται οικισμοί και ξενοδοχεία στη Ρόδο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με μήνυμα που έφθασε στα κινητά των κατοίκων της περιοχής μέσω του συστήματος 112 διέταξε το Σάββατο την εκκένωση των χωριών Ασκληπιείο, Κιοτάρι προς Γεννάρι ενώ νωρίτερα είχε διαταχθεί η εκκένωση των χωριών Λάρδος και Πυλώνας.

Στην εκκένωση δύο ξενοδοχειακών μονάδων, για προληπτικούς λόγους, που βρίσκονται στην περιοχή Κιοττάρι της Ρόδου προχώρησαν οι τοπικές υπηρεσίες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Οι πελάτες των δύο ξενοδοχείων μεταφέρθηκαν με 30 τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλή περιοχή του νησιού.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (21/7) ζητήθηκε μέσω του 112 και η εκκένωση της Λάερμας προς τον Αρχάγγελο.

Στο νησί σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρούν για τη κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 5 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουν καεί 30.000 ήδη στρέμματα από παρθένα δάση με πυκνή βλάστηση, χωρίς ωστόσο να έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές ή οικισμοί.

Πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν σε μοναστήρι

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση του Forecast Weather Greece, πυροσβέστες έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε μοναστήρι.

«Εγκλωβισμένοι οι πυροσβέστες στην Υψεμένη μέσα στο μοναστήρι, μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής στη Ρόδο», αναφέρει η σχετική ανάρτηση.

⚠️ΕΚΤΑΚΤΟ ⚠️Εγκλωβισμένοι οι πυροσβέστες στην Υψενή μέσα στο μοναστήρι, μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής στην Ρόδο

Posted by Forecast Weather Greece on Saturday, 22 July 2023

Φωτιές στη Βοιωτία και τη Θεσσαλονίκη

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 14:00 σε χαμηλή βλάστηση, συγκεκριμένα σε καλαμιές, έξω από το χωριό Λοφίσκος του Δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ειδοποιήθηκε στις 14:15.

Στο σημείο μεταβαίνουν στο σημείο 5 οχήματα με 14 πυροσβέστες.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (22/7)  σε δασική έκταση στην Υλίκη Βοιωτίας.

Άμεσα στην Πυροσβεστική σήμανε συναγερμός και στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 25 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 7 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στην κατάσβεση συμβάλλουν υδροφόρες μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.