Πρώην δήμαρχος Σαρωνικού για φωτιά στην ανατολική Αττική: Αυτή την καταστροφή δεν την είχαμε ξαναζήσει

Πρώην δήμαρχος Σαρωνικού για φωτιά στην ανατολική Αττική: Αυτή την καταστροφή δεν την είχαμε ξαναζήσει

«Βοήθησαν πολύ Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και Ερυθρός Σταυρός»

Για τη ολονύχτια μάχη που έδωσαν με τις φλόγες οι πυροσβέστες στην ανατολική Αττική μίλησε το πρωί της Τρίτης (18/7) ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου ενώ τόνισε πως αυτή τη στιγμή στην περιοχή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. «Αυτή την καταστροφή δεν την είχαμε ξαναζήσει» είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι αρκετά χρόνια αυτοδιοικητικός, αυτή την καταστροφή δεν την είχαμε ξαναζήσει. Σχεδόν έχει καεί όλος ο δήμος Σαρωνικού, ξεκινώντας από τον Κουβαρά στη μία η ώρα χθες, πέρασε στο Πάνειο όρος, στα Καλύβια, έκαψε όλο το Πανί, πέρασε στις θαλάσσιες περιοχές στις περιοχές Λαγονήσι, Φλαμπουριά, Όλυμπος. Στη συνέχεια προχώρησε προς το βουνό της Σαρωνίδας έκαψε αρκετά σπίτια στο Πανόραμα – μέχρι και σήμερα το πρωί υπάρχουν εστίες -, δεν έχω εκτίμηση για το πόσα σπίτια έχουν καεί» είπε ο Πέτρος Φιλίππου στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Νικήτα Κορωνάκη και τη Στέλλα Στυλιανού για τη φωτιά στον Νέο Κουβαρά.

«Πολλές περιοχές δεν έχουν ρεύμα, γιατί έχει καεί το δίκτυο. Και εκτός αυτού δεν έχουμε νερό γιατί αν δεν έχουμε ρεύμα δεν δουλεύουν τα πιεστικά για να πάει το νερό πάνω στις δεξαμενές και δυσκολεύει η κατάσταση» συμπλήρωσε.

«Σε πολλές περιπτώσεις κάναμε και εμείς απεγκλωβισμούς, ακόμα και "βίαια"»

Αναφερόμενος στις εκκενώσεις κατοικιών ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού είπε πως, «έχουμε κάνει μεγάλες εκκενώσεις από χθες. Σε πολλές περιπτώσεις κάναμε και εμείς απεγκλωβισμούς, ακόμα και "βίαια" αλλά δεν είχαμε θύματα ευτυχώς ή τραυματισμούς».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενεργό μέτωπο γιατί δεν φυσάει σήμερα. Ελέγχεται ψηλά στο Πάνειο όρος. Σε όλη την περιοχή έχουν καταστραφεί δασικές εκτάσεις, σπίτια και σε οικισμούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο με τον καπνό να μην μπορείς να μεταφερθείς παρόλο που μπορεί η φωτιά να είναι μακριά. Υπήρχε το ΕΚΑΒ, ο Ερυθρός Σταυρός και εθελοντικές ομάδες και βοήθησαν πάρα πολύ, ήταν μια γενική επιστράτευση και βοήθησε πολύ και η Πυροσβεστική. Τα ελικόπτερα ήταν συνέχεια, τα αεροπλάνα όχι τόσο πολύ γιατί προφανώς πήγαν και σε άλλες φωτιές. Είχαμε ρίψεις αλλά όχι συνεχείς. Είχαμε πεζοπόρα τμήματα δήλωσε.

 

Τρεις εθελοντές πυροσβέστες τραυματίστηκαν

Τρεις εθελοντές πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά στην προσπάθειά τους να κατασβέσουν τις εστίες φωτιάς που παραμένουν στον Σαρωνικό.

Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Πολιτική Προστασία Δήμου Σαρωνικού.