Άλκης Καμπανός: Τι σημαίνει η μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Άλκης Καμπανός: Τι σημαίνει η μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Τα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την απόφαση για τη δολοφονική επίθεση στον 19χρονο και τους φίλους του

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στην κρίσιμη απόφαση του για τη δολοφονική επίθεση της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στην περιοχή Χαριλάου έκρινε, ότι οι βασικές πράξεις που τελέστηκαν, είναι η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο για τον θάνατο του 19χρονου Άλκη Καμπανού και η απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο για τον τραυματισμό των άλλων δύο νεαρών τραυματιών μεταβάλοντας τη βασική κατηγορία από ανθρωποκτονία με δόλο.

Το Κακουργιοδικείο έκρινε δηλαδή, ότι οι δώδεκα νεαροί δεν είχαν άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο, δεν πήγαν δηλαδή για να σκοτώσουν, όμως γνώριζαν ότι με τη στάση τους και τα όπλα που είχαν μαζί τους, ο θάνατος ήταν ένα ισχυρό ενδεχόμενο. Η μεταβολή της βασικής κατηγορίας ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα στην ποινική μεταχείριση των καταδικασθέντων, καθώς η πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο τιμωρείται με την ίδια ποινή, όπως και η ανθρωποκτονία με δόλο.

Το ερώτημα που προκύπτει από την απόφαση, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από το δικαστήριο, είναι για ποιον βαθμό συνέργειας καταδίκασε τους κατηγορούμενους. Οι καταδικασμένοι ως συνεργοί στην ανθρωποκτονία κρίθηκε, ότι παρείχαν συνδρομή πριν και κατά την εκτέλεση της ανθρωποκτονίας ή ήταν άμεση αυτή η συνδρομή κατά την εκτέλεση του εγκλήματος. Εδώ υπάρχει διαφορετική μεταχείριση, καθώς η άμεση συνδρομή όπως προσδιορίζεται από το άρθρο 47 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει παρόμοια ποινή με αυτή του αυτουργού, δηλαδή αυτού που διέπραξε την ανθρωποκτονία.

Η ακριβής αιτιολογία για τη μεταβολή της βασικής κατηγορίας θα αναλυθεί στο σκεπτικό της απόφασης το οποίο θα δούμε όταν αυτή καθαρογραφεί. Ο χαρακτηρισμός της συνέργειας όμως θα διευκρινιστεί με την απόφαση επί των ποινών. Εκτιμάται από νομικούς, ότι με την απόφαση το δικαστήριο αναφέρεται στην απλή μορφή της συνέργειας που τιμωρείται με μειωμένη ποινή. Αλλιώς θα το διευκρίνιζε.

Ωστόσο, άλλοι νομικοί έλεγαν στη voria.gr, πως το δικαστήριο πλέον δεν είναι υποχρεωμένο να διευκρινίσει σε αυτό το στάδιο εφόσον η συνέργεια είναι μια, ανεξάρτητα από το πώς τιμωρείται. Και δεν απέκλειαν η καταδίκη να αφορά την άμεση συνέργεια που τιμωρείται με ισόβια.