Τραγωδία με μετανάστες στα ανοικτά της Πύλου: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες – Φόβοι για πάνω από 500 νεκρούς

Τραγωδία με μετανάστες στα ανοικτά της Πύλου: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες – Φόβοι για πάνω από 500 νεκρούς

Τους απειλούσαν ότι εάν δεν κάθονταν ήσυχοι δεν θα τους έδιναν νερό

Σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί στη Μεσόγειο φαίνεται να εξελίσσεται το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου με τις σορούς που έχουν ανασυρθεί από τα νερά να είναι 78. Όσο περνούν οι ώρες οι ελπίζες για επιζώντες σβήνουν ενώ μαρτυρίες αναφέρουν πως στο μοιραίο πλοίο ήταν πάνω από πάνω από 500 έως 700 άτομα.

Οι φόβοι ότι το αλιευτικό πήρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες που ήταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του αυξάνονται όσοι επιζώντες επισημαίνουν πως εκεί βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά.

 

Στην Αθήνα οι 78 σοροί

Οι σοροί των 78 μεταναστών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νερά της Μεσογείου μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο στο Σχιστό με φορτηγό ψυγείο και ιατροδικαστές από Αθήνα και Πειραιά θα διενεργήσουν νεκροψία – νεκροτομή.

Οι 104 διασωθέντες μετανάστες αναμένεται άμεσα να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

«Οι διακινητές εκβίαζαν με το νερό τους μετανάστες»

Πληροφορίες θέλουν το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών να είχε σελίδα στο facebook όπου εκεί είχαν αποτανθεί οι απελπισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες αναζητώντας τη δική τους «γη της επαγγελίας» στην Ευρώπη. Η ταρίφα ξεκινούσε από τα 4.000 δολάρια και έφτανε τα 6.000 δολάρια για τον καθένα.

Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες για εκβιασμό των μεταναστών από τους διακινητές. Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαρία Σταθοπούλου ανέφερε σε σχετικό της ρεπορτάζ ότι τους εκβίαζαν με το νερό καθώς, όπως είπε, σε περίπτωση που δεν κάθονταν ήσυχοι ή δημιουργούσαν κάποια αναστάτωση, δεν τους έδιναν νερό εκβιάζοντάς τους κατά αυτόν τον τρόπο με τη στέρηση του πολυτιμότερου αγαθού.

Στις 9 οι συλλήψεις

Μετά από μια μακρά προανακριτική διαδικασία το Λιμενικό προχώρησε στις συλλήψεις 9 ατόμων που φέρεται να είναι διακινητές, μέλη παράνομου δουλεμπορικού κυκλώματος.

Και τα εννέα άτομα είναι αιγυπτιακής καταγωγής.

Αποκαλυπτικά βίντεο – ντοκουμέντα από τα «δρομολόγια θανάτου» στη Μεσόγειο

Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΡΤ και αφορούν ένα από τα εκατοντάδες δρομολόγια θανάτου, οργανωμένο από αδίστακτους δουλεμπόρους, με αφετηρία τις ακτές της Λιβύης και προορισμό την Ιταλία.

Όπως φαίνεται στο αποκαλυπτικό βίντεο, οι άνεμοι ξεπερνούν τα εφτά μποφόρ. Το σκουριασμένο αλιευτικό σκάφος στο οποίο επιβαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που ναυάγησε στα διεθνή χωρικά ύδατα – ανοιχτά της Πύλου. Σοκ προκαλεί η εικόνα με τους στοιβαγμένους πρόσφυγες στα αμπάρια.

Σε άλλο βίντεο ντοκουμέντο τα κύματα ταρακουνούν δεξιά και αριστερά το παλιό αλιευτικό, ενώ ένα παιδάκι που επιβαίνει σε άλλο σκάφος αποχαιρετά μαζί με τον πατέρα του τη Λιβύη και ξεκινά το ταξίδι του τρόμου για τις ιταλικές ακτές. Όλοι τους ξέρουν ότι το ταξίδι θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ημέρες.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Παναγιώτης Τσιάνος στην ΕΡΤ: «Με σάπια σκαριά, χωρίς να τηρείται κανένας κανόνας ναυσιπλοΐας, χωρίς σωστικά μέσα, οι αδίστακτοι δουλέμποροι θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους εκμεταλλευόμενοι την ελπίδας τους για μία καλύτερη ζωή».