Τράπεζα θεμάτων: Την ρωσική ομάδα χάκερς «Killnet» υποπτεύονται οι Αρχές

Τράπεζα θεμάτων: Την ρωσική ομάδα χάκερς «Killnet» υποπτεύονται οι Αρχές

Τα μέλη της δεν σκοπεύουν σε αρπαγή των δεδομένων, αλλά θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση

Το πρόβλημα με την Τράπεζα Θεμάτων που δημιουργήθηκε στις εξετάσεις της Γ' Λυκείου στην Ελλάδα και έχει να κάνει με κυβερνοεπιθέσεις φαίνεται ότι προέρχονται από το εξωτερικό. Οι Αρχές υποπτεύονται ότι από πίσω κρύβεται ρωσική ομάδα χάκερς με το όνομα «Killnet», που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιθέσεις ddos σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Τα μέλη της ομάδας δεν σκοπεύουν σε αρπαγή των δεδομένων, αλλά θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση. «Σαν να έχεις ένα κατάστημα που ανοίγει και να έχεις 10.000 άτομα μπροστά στο κατάστημα να εμποδίζουν την πρόσβαση» όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στον ΑΝΤ1.

Χτυπούν συνήθως με αυτόν τον τρόπο δίκτυα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση πολύ κόσμου, δηλαδή δίκτυα νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων, αεροπορικών εταιρειών μέχρι και το δίκτυο του διαγωνισμού της Eurovision.

Η ομάδα ξεκίνησε από ένα εργαλείο ddos και έγινε κανονική ομάδα λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δημιούργησε δύο υπο-ομάδες, τις Ειδικές Ψηφιακές Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη Λεγεώνα. Η σημερινή επίθεση, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, κόστισε 150-200.000 ευρώ, αν όμως κοιτάξει κανείς το dark web τέτοιες επιθέσεις κοστίζουν φθηνότερα.