Η τράπεζα θεμάτων δέχτηκε «165 εκατομμύρια χτυπήματα χάκερ από 114 χώρες σε λίγες ώρες»

Η τράπεζα θεμάτων δέχτηκε «165 εκατομμύρια χτυπήματα χάκερ από 114 χώρες σε λίγες ώρες»

Ο Άκης Σκέρτσος χαρακτήρισε την κυβερνοεπίθεση ως την πιο σοβαρή σε δημόσιο οργανισμό

Το θρίλερ με την κυβερνοεπίθεση στην τράπεζα θεμάτων συνεχίζεται, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Άκη Σκέρτσο να τονίζει πως είναι η πιο σοβαρή που έχει σημειωθεί σε δημόσιο οργανισμό στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κύριος Σκέρτσος έκανε λόγο για περισσότερα από 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες με στόχο το υπουργείο Παιδείας και την τράπεζα θεμάτων των εξετάσεων.

Ο κύριος Σκέρτσος συμπλήρωσε πως οι χάκερ επωφελήθηκαν από την μετάβαση της κυβέρνησης σε υπηρεσιακή, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε πως η διεξαγωγή των Πανελληνίων θα γίνει κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εντολή ΓΓ του υπουργείου να ολοκληρώσουν σήμερα τις εξετάσεις οι μαθητές της Γ λυκείου

Εντολή προς όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν οι μαθητές της Γ’ λυκείου τις εξετάσεις τους –παρά τις όποιες καθυστερήσεις– έδωσε ο Γενικός Γραμματεας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κοπτσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Σήμερα, Τρίτη, υπήρξε νέα συντονισμένη κυβερνοεπίθεση προς το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ, αυτή τη φορά όμως όχι μόνο κατά του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων, αλλά του συνόλου του δικτύου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε γρήγορα, αλλά και πάλι σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση των σχολείων μετά την επαναφορά του συστήματος. Πάντως, όπως αναφέρουν οι πηγές, στην πλειονότητα των σχολείων διενεργούνται ήδη οι εξετάσεις.

Σημειώνεται, δε, ότι ήδη από χθες, πάνω από το 90% των λυκείων ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις της Γ’ λυκείου.

Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων

Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης μπαίνει η κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων κατά τη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με παρέμβαση του ζήτησε τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Συγκεκριμένα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα. Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.