Χρυσή Αυγή: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα αποφυλάκισης Κασιδιάρη – Λαγού

Χρυσή Αυγή: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα αποφυλάκισης Κασιδιάρη – Λαγού

Καλείται να καταθέσει η σύντροφος του Παύλου Φύσσα

Καταχειροκροτούμενος αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα ο Γιάννης Λαγός λίγο μετά το διπλό «όχι» του δικαστηρίου στην αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του αλλά και της αίτησης εξαίρεσης της εισαγγελέως της έδρας .

Ομόφωνα, το δικαστήριο αποφάσισε την απόρριψη των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης των ποινών των καταδικασμένων ως διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγού.

Το δικαστήριο απέρριψε , επίσης, την αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέως που ειπχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής.

Την ίδια ώρα, οι δικαστές αποφάσισαν να καλέσουν ,για να εξεταστεί ως μάρτυρας, τη σύντροφο του Παύλου Φύσσα , Χρύσα. Ο άτυχος μουσικός ξεψύχησε στην αγκαλιά της κοπέλας του η οποία δεν έχει εξεταστεί ούτε πρωτόδικα καθώς ήταν αγνώστου διαμονής.

Η αίτηση εξαίρεσης

Με νέα εισαγγελέα ανέβηκε στην έδρα, νωρίτερα , το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να εξετάσει την αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελικής λειτουργού του δικαστηρίου που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός.

Τη θέση της εισαγγελέως Κυριακή Στεφανάτου πήρε η εισαγγελεας εφετών Ελένη Ράικου και η διαδικασία ξεκίνησε.

Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης επανήλθε αναπτύσσοντας την αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέως του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων . «Ζητήσανε την εξαίρεση γιατί αναφέρθηκε στην ιδεολογία του. Δεν υπάρχουν αδικήματα γνώμης.» ανέφερε ο κ. Πλεύρης επαναλαμβάνοντας ότι η εισαγγελική λειτουργός «μετέτρεψε μια ποινική δίκη σε πολιτική». «Το αν είσαι φασίστας ή ναζί δεν είναι αξιόποινη πράξη. Η εισαγγελεας εξέφρασε γνώμη εναντίον του ναζισμού συνεπώς είναι προκατειλημμένη…».

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας ζήτησαν την απόρριψη της αίτησης σημειώνοντας πως «δεν τίθεται ζήτημα όταν το αντικείμενο αφορά την ουσία». Οι συνήγοροι συντάχθηκαν με την άποψη πως δεν πρέπει να διώκονται οι ιδέες, ωστόσο, τόνισαν πως η αίτηση εξαίρεσης είναι «προδήλως αβάσιμη» καθώς η εισαγγελέας είχε δικαίωμα να επικαλεστεί την πρωτόδικη απόφαση.

Την ίδια θέση εξέφρασε και η εισαγγελεας Ελένη Ράικου η οποία ζήτησε την απόρριψη της αίτησης. «Δεν εξέφρασε προσωπική άποψη αλλά απλώς ανέγνωσε το σχετικό απόσπασμα όπως είχε δικαίωμα» υπογράμμισε η κ. Ράικου .

Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση εξαίρεσης και με απόφαση του επέβαλε στον Γιάννη Λαγό τα δικαστικά έξοδα τα οποία , όπως προβλέπεται , είναι από 50 έως 250 ευρώ.