Αστεροσκοπείο Αθηνών: Είχαμε προειδοποιήσει από τη Δευτέρα για τον κίνδυνο στην Πεντέλη

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Είχαμε προειδοποιήσει από τη Δευτέρα για τον κίνδυνο στην Πεντέλη

Πού μπορεί να βλέπει κάποιος τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς

Aπό τη Δευτέρα 18 Ιουλίου δηλαδή μία ημέρα πριν η Πεντέλη τυλιχθεί στις φλόγες είχε προειδοποιήσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τον κίνδυνο να ξεσπάσει φωτιά στην Αττική.

Σε σχετικό χάρτη που είχε δώσει στη δημοσιότητα το Αστεροσκοπείο Αθηνών ανάμεσα στις περιοχές που βρίσκονταν σε κίνδυνο ήταν και το Νταού Πεντέλης.

«Το σημείο έναυσης της πυρκαγιάς που εξελίσσεται στην Πεντέλη εντοπίζεται σε μια από τις περιοχές που είχαν επισημανθεί ως πολύ υψηλής επικινδυνότητας σύμφωνα με το μοντέλο ημερήσιας πρόβλεψης πυρκαγιάς της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ που εκδόθηκε στις 18 Ιουλίου 2022 (16:00)» επισημαίνει σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για έγκαιρη ενημέρωση και εκτίμηση της κατάστασης της καταστροφής προς τις μονάδες και φορείς που μάχονται στο πεδίο της αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας με την ευχή να τελειώσει και να περιοριστεί το πρόβλημα στην περιοχή το συντομότερο. Καλή δύναμη στους ηρωικούς πυροσβέστες» επισημαίνει.

«Μπορείτε να βλέπετε καθημερινά τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς μέσω της διαδραστικής εφαρμογής του BEYOND riskmap.beyond-eocenter.eu Το μοντέλο αναπτύχθηκε το 2020 και προβλέπει τον κίνδυνο πυρκαγιάς για την επόμενη μέρα σε πανελλήνια κλίμακα με χωρική ανάλυση 500m» αναφέρει κλείνοντας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.