Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη: Καίγονται σπίτια – Εκκενώθηκε το Αστεροσκοπείο – Μήνυμα να φύγει ο κόσμος από την Ανθούσα

Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη: Καίγονται σπίτια – Εκκενώθηκε το Αστεροσκοπείο – Μήνυμα να φύγει ο κόσμος από την Ανθούσα

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Ντράφι - Στα 6 μποφόρ ο άνεμος με ριπές 60 χλμ ανά ώρα - Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Εξαπλώνεται η πύρινη λαίλαπα στην Πεντέλη εν μέσω ισχυρών ανέμων που προκαλούν ανησυχία για την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ έχουν αρχίσει να καίγονται οι εξωτερικοί χώροι σε κάποια σπίτια. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνιγκτική στο Ντράφι.

«Η φωτιά είναι ανεξέλεκτη... Υπάρχουν υλικές ζημιές, οι φλόγες έχουν φτάσει στις αυλές των σπιτιών. Έχουν καεί σπίτια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακόμα εικόνα για τον ακριβή αριθμό», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης.

Μάλιστα, πριν από λίγο στάλθηκε μήνυμα από το 112 να εκκενωθεί και η Ανθούσα και οι κάτοικοι να πάνε προς τον Γέρακα.

Επίσης μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Διώνη και Δασαμάρι να εκκενώσουν τώρα προς Παλλήνη λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Διώνη και Δασαμάρι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Νωρίτερα το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους σε: Πεντέλη, Ντράφι, Νέα Πεντέλη, Νταού Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη και Διώνη να είναι σε ετοιμότητα για τη φωτιά, ενώ στη συνέχεια δόθηκε εντολή εκκένωσης από το Ντράφι προς Παλλήνη.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 ρουμάνων πυροσβεστών, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 11 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται ότι τα εναέρια μέσα θα κάνουν ρίψεις από αέρος μέχρι και τις 21.10 το βράδυ, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι άνεμοι είναι θυελλώδεις και φτάνουν στα 6 μποφόρ, ενώ υπάρχουν ριπές ανέμου μέχρι και 60 χλμ. ανά ώρα.

Σύμφωνα με Εθνικό Αστεροσκοπείου Αθηνών-Meteo.gr:

-Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.

– Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 – 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10 %, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.

– Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.

– Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

Εκκενώθηκε το Αστεροσκοπείο

Ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος έκανε γνωστό, μιλώντας στο ΕΡΤ ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των Πυροσβεστών.

«Ήρθε μήνυμα από το 112 να είμαστε σε επιφυλακή όσοι βρισκόμασταν στην περιοχή. Παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση ο Πρόεδρός μας για να απομακρυνθούμε από το σημείο» τόνισε ο κ. Γιάνναρος.

«Όταν έφευγα από το σημείο, οι φλόγες καβαλούσαν την πλαγιά προς το Ντράφι. Δεν έχω όμως εικόνα για σπίτια» πρόσθεσε.

Εκτίμησε δε ότι οι άνεμοι θα υποχωρήσουν προς το βράδυ, ωστόσο από τις 03.00 με 04:00 το πρωί αναμένονται εκ νέου ισχυροί άνεμοι που θα φθάνουν ακόμα και τα 6 μπροφόρ. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ριπές ανέμου παραμένουν.

Νωρίτερα ο κ. Γιάνναρος ενημέρωνε με ανάρτησή του στο Facebook ότι οι εργαζόμενοι αποχωρούν από τις εγκαταστάσεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σε ποια σημεία διακόπηκε η κυκλοφορία

Σε διακοπή της κυκλοφορίας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ σε δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

-Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση 'Αγιος Πέτρος

-Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι

-Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Επιπρόσθετα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία και:

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης

-Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι