Ηράκλειο: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των μελών εγκληματικής οργάνωσης τοκογλυφίας και εκβίασης

Ηράκλειο: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των μελών εγκληματικής οργάνωσης τοκογλυφίας και εκβίασης

Έχουν εξακριβωθεί μέχρι στιγμής 30 περιπτώσεις τοκογλυφίας με την λεία της ομάδας να ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν σχετικής διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες ημεδαπών (ΕΔΩ και ΕΔΩ), οι οποίοι εμπλέκονται σε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούταν στην κατ΄ επάγγελμα τοκογλυφία και εκβίαση.

ΟΙ δύο είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία τριετία σε περιοχές του Ηρακλείου. Η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς –ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.

Η συνομολόγηση των δανεισμών γινόταν με τη χρήση γραμματίων για τη νομιμοφάνεια του δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιούνταν με διαφόρους τρόπους, όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή «σπάσιμο» επιταγών, ή ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές .

Όπως διαπιστώθηκε, η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε μέσω ρευστών-χαλαρών εγκληματικών δικτύων προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολυμορφία, ευελιξία, χαμηλή ορατότητα και μέγιστο οικονομικό όφελος αλλά και η μακροβιότητα της. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη της είχαν παράλληλα αναπτύξει αυτόνομη δράση εξωθώντας τους παθόντες δανειολήπτες σε διαδοχικό δανεισμό μεταξύ των υποομάδων με στόχο την αποπληρωμή χρέους προς τη μία ομάδα και με συνέπεια τη δημιουργία μεγαλύτερου χρέους στην άλλη εξασφαλίζοντας σταθερή ροή παράνομου χρήματος στα μέλη της ομάδας.

Από την έως τώρα έρευνα, με την συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί 30 περιπτώσεις δανεισμού ατόμων, ενώ διαπιστώθηκαν εισροές –εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίηση τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης, ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

Η δημοσιοποίηση των σροιχείων και των φωτογραφειών των δύο κατηγορουμένων, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, τηλεφωνικά στους αριθμούς 2810-274124 και 2810-274150, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.