Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας – Μαγιορκίνης: Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι επιβεβαιωμένο – Τι ξέρουμε για τον αδενοϊό

Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας – Μαγιορκίνης: Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι επιβεβαιωμένο – Τι ξέρουμε για τον αδενοϊό

«Παραπληροφόρηση ότι συνδέεται με τον κορονοϊό»

Για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά και τα τρία ύποπτα κρούσματα που διερευνώνται στη χώρα μας μίλησε στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Και στα τρία περιστατικά που χαρακτηρίζονται «ύποπτα» οι τρασαμινάσες (ένζυμο) στις σχετικές εξετάσεις, ήταν πάνω από πεντακόσια. Γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να μην μπορούν να το αποδώσουν σε κάποιο άλλο αίτιο, πλην της οξείας ηπατίτιδας.

«Από τον εργαστηριακό έλεγχο φαίνεται ότι υπάρχει μία φλεγμονή στο συκώτι του παιδιού, την οποία δεν μπορούμε να την αποδώσουμε σε κάποιο από τα γνωστά αίτια ηπατίτιδας. Είναι ένα εργαστηριακό εύρημα και γι’ αυτό λέγονται πιθανά ή ύποπτα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι επιβεβαιωμένο».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή να βρεθούν παιδάκια με ηπατίτιδα, χωρίς να σημαίνει ότι θα εξελιχθεί σε κάτι κακό. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν σε αυτή τη φάση».

Και όπως τόνισε ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ «περιμένουμε μια διεθνή συνεργασία για να καταλάβουμε τι είναι αυτό το φαινόμενο και δούμε πιο είναι το αίτιο. Πιθανόν να μη διαλευκανθεί ποτέ το αίτιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια φαινόμενα που κάποιες νόσοι έρχονται και φεύγουν χωρίς να καταλαβαίνουμε που οφείλονται».

Τι ξέρουμε για τον αδενοϊό

«Αυτό που υποθέτουμε είναι ότι είναι μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου μικροβίου», είπε στις «Συνδέσεις» ο κ. Μαγιορκίνης προσπαθώντας να εξηγήσει την οξεία ηπατίτιδα που πλήττει αποκλειστικά τα παιδιά και έχει εμφανιστεί σε αρκετές χώρες.

«Είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια. Δε σημαίνει ότι όσοι το κολλήσουν θα πάθουν κάτι. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή, του 1/500.000 και γι’ αυτό το λόγο δεν βλέπουμε συρροές», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τα τρία περιστατικά πιθανής οξείας ηπατίτιδας, που ερευνώνται από τον ΕΟΔΥ, απάντησε ότι «τα δύο παιδάκια είχαν σοβαρά συμπτώματα και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ το ένα ήταν τελείως ασυμπτωματικό και βρέθηκε σε τυχαίο έλεγχο».

Θέλοντας να καθησυχάσει τους γονείς τόνισε ότι δεν θα πρέπει να τρέξουν και να κάνουν εξετάσεις για τις τρανσαμινάσες στα παιδιά τους, λέγοντας ότι δε θα βοηθήσει και σε κάτι.

Απαντώντας για τα τρία παιδιά ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως «είναι καλά στην υγεία τους και ότι έχει κλείσει η ασθένειά τους».

Παραπληροφόρηση ότι συνδέεται με τον κορονοϊό

Τοποθετήθηκε μάλιστα και στις φήμες ότι ενδεχομένως η εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας να σχετίζεται με τα εμβόλια για τον κορονοϊό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή την στιγμή οτιδήποτε ξαφνικό ακούγεται σε παιδιά προσπαθούν κάποιοι να το αποδώσουν στο εμβόλιο. Είναι μια παραπληροφόρηση. Δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια. Αν υπήρχε κάποια σχέση θα υπήρχε διερεύνηση».

Ο κ. Μαγιορκίνης θέλησε να ξεκαθαρίσει επίσης ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν συνδέεται με τα εμβόλια που κάνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας για τις άλλες μορφές ηπατίτιδας.

«Το εμβόλιο της ηπατίτιδας που δίνεται στα παιδιά δεν έχει σχέση με αυτή την ηπατίτιδα. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να προστατευτεί το παιδί από την οξεία ηπατίτιδα», συμπλήρωσε.

Aναφορικά με τα τρία ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίδας στην Ελλάδα ο κ. Μαγιορκίνης αποκάλυψε ότι δεν είχαν εμβολιαστεί ούτε για την απλή ηπατίτιδα.