Συναγερμός και στην Ελλάδα από την οξεία ηπατίτιδα που «χτυπάει» τα παιδιά – Όλες οι πληροφορίες

Συναγερμός και στην Ελλάδα από την οξεία ηπατίτιδα που «χτυπάει» τα παιδιά – Όλες οι πληροφορίες

Τα συμπτώματα και οι οδηγίες προς τους γονείς

Εμφανίστηκε και στη χώρα μας η μυστηριώδης οξεία ηπατίτιδα που προσβάλλει παιδιά σε όλο τον κόσμο με τα περισσότερα κρούσματα να έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τρία περιστατικά σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας που είναι σε εγρήγορση εδώ και καιρό παρακολουθώντας την εξέλιξη αυτής της επιδημικής έξαρσης και μελετώντας τα συμπτώματα.

Οι κλινικοί γιατροί αποτελούν το κλειδί για τον εντοπισμό των πιθανών κρουσμάτων. Έχουν ενημερωθεί εδώ και καιρό από τον ΕΟΔΥ και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία. Σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Ταυτόχρονα, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Παράλληλα, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος.

Τρία παιδιά από 14 μηνών έως 10 ετών τα κρούσματα

Σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΔΥ, τρία παιδιά, ηλικίας 14, 18 μηνών και 10 ετών παρουσίασαν στη χώρα μας συμπτώματα της σοβαρής οξείας ηπατίτιδας.

Το ένα εξ αυτών, δεν νοσηλεύτηκε, ενώ τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Κανένα από τα τρία παιδιά δεν παρουσίασε καμία επιπλοκή. Επίσης, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση. Και στα τρία παιδιά έγιναν οι σχετικές εξετάσεις και δεν εντοπίστηκε κανένας από τους ιούς που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση της νόσου όπως, αδενοϊός, SARS-CoV-2.

Τα συμπτώματα που εμφάνισαν τα παιδιά

Τα δύο παιδιά, το ηλικίας 14 μηνών και το παιδί 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό. Τους έγιναν εξετάσεις και διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων.

Το τρίτο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό αλλά οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες όταν υποβλήθηκε σε προληπτικές εξετάσεις.

Οδηγίες προς τους γονείς

Οι γονείς είναι οι πρώτοι που μπορούν να εντοπίσουν αν το παιδί τους εμφανίζει συμπτώματα τα οποία μπορεί να προσομοιάζουν με αυτά της οξείας ηπατίτιδας. Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει οδηγίες για τα παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ίκτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων)
  • Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων
  • Κνησμό
  • Αρθραλγία/μυαλγία
  • Πυρετό
  • Ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος
  • Λήθαργο και/ ή απώλεια όρεξης

Οι γονείς καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων ηπατίτιδας (που αναφέρθηκαν) και σε περίπτωση υποψίας/ανησυχίας να επικοινωνούν με τον παιδίατρο.

Μέτρα υγιεινής

Οι ειδικοί συστήνουν:

  • τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα (και ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν την κατανάλωση/προετοιμασία φαγητού)
  • αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
  • κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα (αν δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα).
  • αποφυγή κοινής χρήσης επιτραπέζιων σκευών (όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ.)
  • αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού
  • επαρκής αερισμός χώρων, καθαρισμός επιφανειών
  • Συστήνεται τα παιδιά να έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα για την ηλικία τους εμβόλια, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων.

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Ποια είναι η εικόνα στον κόσμο

Στις αρχές Απριλίου, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη. Πάντως, συνολικός αριθμός περιστατικών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 450 περιστατικά, εκ των οποίων τα 176 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και προστίθενται χώρες με ύποπτα κρούσματα, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών ανά χώρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διασπορά είναι περιορισμένη. Ωστόσο, έξι θάνατοι παιδιών έχουν αποδοθεί στην οξεία ηπατίτιδα.

Tα περισσότερα από τα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ορισμένα χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένα μικρό ποσοστό υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος.