Θάνατος 7χρονου στη Θεσσαλονίκη: Τη «νόσο των λεγεωνάριων» βλέπουν ως αιτία οι γιατροί

Θάνατος 7χρονου στη Θεσσαλονίκη: Τη «νόσο των λεγεωνάριων» βλέπουν ως αιτία οι γιατροί

Στο «μικροσκόπιο» το βακτήριο που βρέθηκε στο αίμα του εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ιατροδικαστικής εξέτασης

Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια ενός 7χρονου αγοριού στη Θεσσαλονίκη, που εισήχθη στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και κατέληξε δυόμισι ώρες αργότερα στα χέρια των γιατρών στο «Ιπποκράτειο», λίγες μόλις ημέρες μετά τον αιφνίδιο θάνατο ενός 3χρονου κοριτσιού, που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» με οίδημα στο πόδι.

«Προσπάθησαν το παιδί να το σώσουν, αλλά δεν σώθηκε. Αιμορραγούσε από την μύτη, το στόμα και κατέληξε» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Live News» ο πατέρας του 7χρονου. «Τι να σας πω; Σκεφτείτε να έχετε εσείς ένα παιδί, ένα ωραίο πρωί με ένα μικρό πυρετό που είχε την προηγούμενη ημέρα, να καταλήξει με συνοπτικές διαδικασίες, σε 1,5- 2 ώρες» λέει. «Σε 4 ώρες κηδεύω το παιδί μου και σε 15 ημέρες θα του έκανα τα γενέθλιά του. Ήταν κάτι αιφνίδιο, έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από όλο το προσωπικό. Ενώ το παιδί μου έφευγε από την ζωή, έκαναν τα αδύνατα δυνατά. Το παιδί δεν είχε κανένα πρόβλημα, ήταν κάτι αιφνίδιο» δηλώνει η μητέρα του 7χρονου.

Τα αίτια του θανάτου αναμένεται να φανούν στην ιατροδικαστική εξέταση, ωστόσο οι γιατροί φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η αιτία κρύβεται στα κλιματιστικά. «Σαν πρώτη φάση μας είπαν, ότι υπήρχε ένα μικρόβιο, λεγεώνα λέγεται και βρέθηκε αυτό στο αίμα του. Μας είπαν μάλιστα, να βγάλουμε τα φίλτρα (κλιματισμού) που έχουμε στα σπίτια μας. Εγώ δεν πιστεύω ούτε μία στο δισεκατομμύριο, ότι είναι από αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί τώρα από ένα τέτοιο μικρόβιο, ένα παιδί με τόσο δυνατό ανοσοποιητικό να καταλήγει ουσιαστικά σε τέσσερις ώρες» λέει ο πατέρας.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα άρχισαν την περασμένη Κυριακή με έναν επίμονο, αλλά πολύ κοινό σε μικρά παιδιά πυρετό. «Έκανε έναν πυρετό ελαφρύ την Κυριακή το απόγευμα, την Δευτέρα ξαναέκανε ένα πυρετό πιο υψηλό γύρω στο 38 – 38,5. Τον πήγαμε στην παιδίατρο, μας είπε ότι μάλλον πρόκειται για γαστρεντερίτιδα» αναφέρει ο πατέρας. Πρωί της Τρίτης, το παιδί διακομίζεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης με αφόρητους πόνους, υψηλό πυρετό και δυσκολία στην ανάσα.

«Την Τρίτη το πρωί που σηκωθήκαμε, το παιδί πονούσε αφόρητα στους ώμους, δεν μπορούσε να ανασάνει εύκολα, καλέσαμε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο» λέει ο πατέρας του 7χρονου. «Με πυρετό και ημικωματώδη κατάσταση ήρθε. Οι γιατροί δίνουν μάχη επί δύο ώρες στα επείγοντα» δήλωσε ο πρόεδρος εργαζομένων του Ιπποκράτειου, Γιώργος Δόντσιος.

«Ερχόντουσαν όλο και πιο πολλοί γιατροί, έφτασαν σε κάποια στιγμή να είναι 15 γιατροί, μέσα στο δωμάτιο. Προσπάθησαν το παιδί να το σώσουν, αλλά δεν σώθηκε» περιγράφει ο πατέρας του 7χρονου. Το διασωληνώνουν, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν. Το παιδί αφήνει την τελευταία του πνοή μέσα στα χέρια τους. «Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης, έριξε κορεσμό, αιματοκρίτη και μετά από 2,5 ώρες προσπαθειών δεν κατέστη δυνατό να τους κρατήσουμε στη ζωή» αναφέρει ο κ. Δόντσιος.

«Αυτό που μπορώ να κάνω, είναι ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους στο Ιπποκράτειο, από τον διοικητή μέχρι τον γιατρό που τον πήρε από τα επείγοντα και όλους τους ανθρώπους που επί 4 ώρες προσπαθούσαν να κρατήσουν το παιδί μου στη ζωή» δήλωσε η μητέρα του 7χρονου.

«Φαίνεται να είναι οξεία λοίμωξη»

Μιλώντας στο MEGA ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, σημείωσε πως από τα στοιχεία φαίνεται να είναι οξεία λοίμωξη. «Φαίνεται ότι πρόκειται για κάποια οξεία λοίμωξη. Αν μιλάμε για τη νόσο των λεγεωνάριων, πρόκειται για μια κεραυνοβόλο βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, με θνητότητα μέχρι και 30%». Όπως εξήγησε ο κ. Μαζάνης, το μικρόβιο αυτό βρίσκεται στα λιμνάζοντα νερά, τόσο των κλιματιστικών, όσο και των σωληνώσεων και όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες «ξυπνάει» και προσβάλλει τον άνθρωπο.

Ο παιδίατρος είπε, ότι οι κινήσεις που έγιναν από τους γονείς του 7χρονου, ήταν σωστές, αφού τον πήγαν κατευθείαν στον γιατρό. «Υπάρχουν λοιμώξεις και μικρόβια, που μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε 1 – 2 ώρες και να απειλήσουν τη ζωή» τονίζει ο παιδίατρος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...