Κορονοϊός: Επιστρέφει η κανονικότητα από τον Μάιο – Καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά διατηρείται η χρήση μάσκας

Κορονοϊός: Επιστρέφει η κανονικότητα από τον Μάιο – Καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά διατηρείται η χρήση μάσκας

Αίρονται τα περισσότερα μέτρα

Η επιτροπή συνεδρίασε χθες (28/4) και όλες οι εισηγήσεις της έγιναν δεκτές. Έτσι, όπως είπε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η πανδημία υποχωρεί και ξεκινάμε μια κανονικότητα, ακολουθώντας όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που σιγά-σιγά σταματούν τα μέτρα και αρχίζουν να ζουν φυσιολογικά.

Έτσι το μόνο μέτρο που δεν καταργείται τουλάχιστον για τον μήνα Μάιο είναι αυτό της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και η ισχυρή σύσταση για μάσκα στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ποια μέτρα αίρονται ή αλλάζουν

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους έως τέλος Μαΐου – Σύσταση για την χρήση της στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Αναστέλλεται από την 1η Μαΐου η ισχύς του Covid pass (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης).
  • Επανέρχεται η χωρητικότητα στην εστίαση ή την διασκέδαση στο 100%, όπως δηλαδή ήταν προ πανδημίας,
  • Αναστέλλεται η ανάγκη επίδειξης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού (EUDCC) στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • Πλέον θα απαιτείται 1 rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • Εξαιρούνται: Νοσοκομεία και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Εδώ, παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • Ένα rapid τεστ (από 2 που ήταν εως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.
  • Σταματούν τα τεστ για μαθητές και φοιτητές (θα γίνονται μόνο rapid test την 1η και την 4η ημέρα, αν παρατηρηθεί κρούσμα).

Μελετώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η πανδημία είναι πλέον σε αποδρομή.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης το γεγονός ότι τα κρούσματα στα παιδιά πέφτουν πάρα πολύ, όπως πέφτουν συνολικά τα κρούσματα, αλλά στα παιδιά είναι ακόμη μεγαλύτερη η πτώση.

Επίσης, θεωρείται πολύ σημαντικό ότι παρατηρήθηκε 39% μείωση στους θανάτους αλλά και 20% στο ΕΣΥ.