Κορονοϊός: Οι εξελίξεις στη Σανγκάη ανησυχούν τους ειδικούς – Αγωνία για τη νέα μετάλλαξη

Κορονοϊός: Οι εξελίξεις στη Σανγκάη ανησυχούν τους ειδικούς – Αγωνία για τη νέα μετάλλαξη

Η πανδημία δεν τελείωσε και πρέπει να προσέξουν όλοι το Πάσχα

Ενώ το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην Κίνα, οι οικονομίες των χωρών της Δύσης, ανάμεσά τους και της Ελλάδας, ανοίγουν ενόψει και του καλοκαιριού και οι περιορισμοί μπαίνουν στον πάγο.

Η περίπτωση της Σανγκάης, πέρα από τις σκληρές εικόνες που είδε όλος ο πλανήτης με τις αρχές να αντιμετωπίζουν με βάναυσο τρόπο τους πολίτες προκειμένου να τους περιορίσουν, έσπειρε και πάλι τον σπόρο της αμφιβολίας για το κατά πόσο επιστρέφει σιγά σιγά η κανονικότητα.

Για αυτό άρχισε η παραφιλολογία και στην χώρα μας με αποτέλεσμα να εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ στην οποία τονιζόταν ότι τα αυστηρά μέτρα της Σαγκάης οφείλονται στην στρατηγική της «μηδενικής διασποράς» στην Κίνα για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ πάντως, τονίζεται ότι με βάση τα δεδομένα που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά.

Οι ειδικοί δεν κρύβουν την αγωνία τους, ειδικά για τις μέρες του Πάσχα και ζητούν από όλους να «βάλουν πλάτη» για να κερδηθεί το στοίχημα μέχρι την Πρωτομαγιά που αίρονται όλοι οι περιορισμοί.

Θυμίζουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον 2 είναι πολύ μεταδοτική και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια κοινή γρίπη, γιατί μόνο κάτι τέτοιο δεν είναι.

Καλούν τους πολίτες να μην βγάλουν από την καθημερινότητά τους το self test αφού αποδείχθηκε σωτήριο σε κρίσιμες στιγμές της πανδημίας, όπως το άνοιγμα των σχολείων, και ζητούν από όσους έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουν στην 4η δόση να το πράξουν χωρίς δισταγμό.

Επίσης, να μην θεωρούν ότι μπορούν να κινούνται ελεύθερα χωρίς μάσκα στους κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός.