Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Σταθεροποιείται το ιικό φορτίο των λυμάτων

Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Σταθεροποιείται το ιικό φορτίο των λυμάτων

Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Σταθεροποιητική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται στις πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως φαίνεται την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι μετρήσεις του ιικού φορτίου αποτυπώνουν διακύμανση του ιικού φορτίου, στο όριο της πειραματικής αβεβαιότητας, που πρακτικά ερμηνεύεται ως προσωρινή σταθεροποίησή του.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 28/02/2022 και της Τρίτης 01/03/2022, είναι:

-Οριακά σταθερή (+13%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 26/02/2022 και της Κυριακής 27/02/2022.

-Οριακά σταθερή (+16%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 21/02/2022 και Τρίτης 22/02/22.

«Είναι γνώριμο μοτίβο, μπορεί να το παρατηρήσει κάποιος στο μεγάλο διάγραμμα, όπου φαίνεται η σταδιακή αποκλιμάκωση στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, όπου πάντοτε υπάρχουν περίοδοι προσωρινής σταθεροποίησης του ιικού φορτίου. Βεβαίως βρισκόμαστε ακόμη σε υψηλό επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα, που σημαίνει ότι ο ιός έχει έντονη παρουσία σε όλους τους χώρους, σε όλους του τομείς των δραστηριοτήτων μας. Άρα, όντας εμβολιασμένοι και επιστρέφοντας στους προ κορονοϊού ρυθμούς της ζωής, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας από την έκθεσή μας στον ιό, αλλά και η προστασία όσων ανήκουν σε ευάλωτες για σοβαρή νόσηση από τον ιό ομάδες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.