Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Πελοπόννησο από την κακοκαιρία

Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Πελοπόννησο από την κακοκαιρία

Πάγωσαν πάνω στα δένδρα χιλιάδες τόνοι πορτοκάλια και λεμόνια

Το πέρασμα της κακοκαιρίας Ελπίδα και από την Πελοπόννησο άφησε πίσω της μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες πορτοκαλιών και λεμονιών.

Στον κάμπο της Αργολίδας έχουν καταστραφεί 130.000 τόνοι εσπεριδοειδών από τον παγετό των τελευταίων ημερών, καθώς μεταξύ άλλων, δεν λειτούργησε η αντιπαγετική προστασία, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, όπως καταγγέλλουν οι καλλιεργητές. Πρόκειται για το 60%-70% της παραγωγής, εκτιμά ο Χαρίλαος Μακρής, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Ήρας. Η ζημιά από τον παγετό θα γινόταν, αλλά θα ήταν μικρότερη, εάν δεν υπήρχαν οι διακοπές στο ρεύμα, επισημαίνει.

Οι πορτοκαλεώνες στην Ήρα έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και η παραγωγή θα είναι αδύνατον να πουληθεί. Κάποιο μέρος θα διατεθεί για χυμούς, αλλά η τιμή είναι το ένα τρίτο της κανονικής. «Οι ζημίες είναι εκτεταμένες και θα εκτιμηθούν στην πορεία» αναφέρει ο κ. Μακρής. Μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα γίνει εμφανές το μέγεθος της ζημίας, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμανσης και θα χαθούν οι χυμοί των φρούτων.

Ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ προχωρούν στις πρώτες καταγραφές των ζημιών, ενώ την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, στον οποίο θα τεθεί το θέμα των καταστροφών που προκλήθηκαν και στις καλλιέργειες των θερμοκηπίων, αφού η θερμοκρασία έπεσε στους -7 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και στα πεδινά της Πελοποννήσου. Ζημίες υπέστησαν και οι παραγωγοί σε Λακωνία, Κορινθία και Μεσσηνία.