«Κοινωνία χωρίς Ρατσισμό, Κοινωνία με Μέλλον» για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου και καταγωγής

«Κοινωνία χωρίς Ρατσισμό, Κοινωνία με Μέλλον» για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου και καταγωγής

Εκδήλωση της ομάδας του έργου «Αναπτύσσοντας μία ολοκληρωμένη στρατηγική ενάντια στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τα εγκλήματα μίσους» του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κώστα Τσιάρα, ολοκληρώθηκε η δεύτερη σε σειρά εκδήλωση με θέμα «Κοινωνία χωρίς Ρατσισμό, Κοινωνία με Μέλλον» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου και καταγωγής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν:

  • Ο κ. Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης
  • Ο κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Σύμβουλος Επικρατείας & Γενικός Διευθυντής ΕΣΔΙ
  • Η κ. Μαρία Γαβουνέλη, Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ
  • Ο κ. Richard - Σπύρος Hagabimana, Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης
  • Ο κ. Γιώργος Τζελίλης, Ολυμπιονίκης στην άρση βαρών

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Πρέπει να καταπολεμούμε διαρκώς τον ρατσισμό και τις διακρίσεις: τις ορατές διακρίσεις, φυσικά. Αλλά επίσης και τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που δεν διακρίνονται εύκολα — Να καταπολεμάμε τις ασυνείδητες προκαταλήψεις μας, είπε στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, θυμίζοντας τα λόγια της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εκκίνηση της ευρωπαϊκής εκστρατείας κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Στην ομιλία του ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι «το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ενεργοποιήσει έναν θεσμό που παρέμενε για μεγάλο διάστημα αδρανής, το Εθνικό Συμβούλιο κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού και υπογράμμισε πως «οι πολίτες έβαλαν ένα τέλος στον κύκλο του ρατσισμού στις εκλογές του 2019», που πρέπει να διαφυλάξουμε στέλνοντας το μήνυμα της ανεκτικότητας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Οφείλουμε ως κοινωνία να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις, να ξεριζώσουμε διαχωρισμούς με βάση την καταγωγή, την φυλή, το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό», υποστήριξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. 

Ο πρώην Ολυμπιονίκης στην άρση βαρών, κ. Γιώργος Τζελίλης, στην τοποθέτηση του περιέγραψε την περιπέτεια που και ο ίδιος αντιμετώπισε για να φτάσει στην Ελλάδα από την Αλβανία τη δεκαετία του ’90 αλλά και την αγάπη και φιλοξενία που έδειξαν πολλοί Έλληνες τότε. Όντας και ο ίδιος μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάνει πολλές δράσεις για τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «από το 1996 είμαι αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού και από το 2004 που σταμάτησα την αθλητική μου καριέρα, δουλεύουμε σε διάφορα προγράμματα που έχει οργανώσει το ΥΠΕΘΑ, σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», όπου δουλεύουμε με παιδιά από σχολεία σε όλη την Ελλάδα, και πολλές φορές πηγαίνουμε και εμείς στα σχολεία και δουλεύουμε με τα προσφυγόπουλα».

Ο κ. Richard - Σπύρος Hagabimana, Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αναφερόμενος στη δική του ιστορία,  σημείωσε πως «παραδείγματα σαν το δικό μου δείχνουν ότι, εάν υπάρχει πρωτίστως η ανθρώπινη θέληση, συνοδευόμενη από επιμονή και υπομονή και σκληρή προσπάθεια, αλλά και ευκαιρίες, ένας άνθρωπος που έρχεται στην Ελλάδα σαν πρόσφυγας ή μετανάστης, μπορεί να αποκτήσει μία νέα πατρίδα και η Ελλάδα έναν αφοσιωμένο πολίτη».

«Από τον Μάρτιο του 2020 που διορίστηκα στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εργαζόμαστε εντατικά για την αποσυμφόρηση των νησιών και των υπόλοιπων δομών της ενδοχώρας, διαμορφώνοντας έτσι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ωφελούμενων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας».

Η κα Μαρία Γαβουνέλη, Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τόνισε ότι «σε αυτή τη χώρα το ρατσιστικό έγκλημα τιμωρείται. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει το ρατσιστικό έγκλημα να καταγγελθεί στις αρχές. Είναι δύσκολο να το κάνει αυτό κάποιος ξένος που δε μιλά τη γλώσσα και δεν αισθάνεται ασφαλής έναντι των κρατικών αρχών». 

Κλείνοντας, ο κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Σύμβουλος Επικρατείας & Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ) και συντονιστής της εκδήλωσης, ανέφερε με τη σειρά του πως «η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών αποβλέπει στον εμπλουτισμό του γνωστικού επιπέδου τόσο των νέων δικαστών και εισαγγελέων που αποφοιτούν από τη σχολή, όσο και των ήδη υπηρετούντων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας, με θεματικές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη κοινωνιών χωρίς ρατσισμό που άπτονται της φυλής και της καταγωγής, ώστε να προσβλέπει σε κοινωνίες με μέλλον.»