Χρυσή Αυγή: «Όχι» από το Εφετείο στην αποφυλάκιση των Μπαρμπαρούση και Κορκοβίλη

Χρυσή Αυγή: «Όχι» από το Εφετείο στην αποφυλάκιση των Μπαρμπαρούση και Κορκοβίλη

Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει για την αποφυλάκιση του Πατέλη

Ενάμιση μήνα μετά την αποφυλάκιση του πρώην πυρηνάρχη Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη o Άρειος Πάγος καλείται να αποφασίσει αν θα αναιρέσει ή όχι την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών που άνοιξε την πόρτα της φυλακής.

Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαράλαμπος Μωυσίδης εισηγήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που θα αποφασίσει τους επόμενους μήνες, την αναίρεση της απόφασης με την οποία αποφυλακίστηκε ο πρωτόδικα καταδικασμένος σε ποινή 10 ετών για εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία του Π.Φύσσα, Γ. Πατέλης.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εξέφρασε τη θέση πως στην επίμαχη απόφαση «διαλαμβάνεται αόριστα ότι (σ.σ. κατηγορούμενος) δεν θα διαπράξει άλλα εγκλήματα» αν και «πρόκειται για άτομο που αν αφεθεί ελεύθερο, είναι πιθανό να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις». Επιπλέον, αναφέρθηκε και στα θέματα υγείας του ανήλικου παιδιού που επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος για να αποφυλακιστεί σημειώνοντας πως στην εφετειακή απόφαση «δεν εξηγείται για ποιο λόγο επέρχεται ανεπανόρθωτη βλάβη».

«Ο ισχυρισμός του ότι πλήττεται η οικογένεια του είναι κατανοητός και ανθρώπινος, πρόκειται όμως για φυσικό επακόλουθο της στέρησης της ελευθερίας οποιουδήποτε καταδικασμένου» σημείωσε ο εισαγγελέας τονίζοντας παράλληλα ότι η σύζυγος του δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και μπορεί να φροντίσει το παιδί τους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Πατέλη, Δημήτρης Γκαβέλας, αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας του γιού του εντολέα του ενώ υποστήριξε πως «ο αιτών ήδη εκτίει μεγαλύτερη ποινή, από αυτή που του αναλογεί, αφού το αδίκημα της οπλοκατοχής για το οποίο καταδικάστηκε θα έχει παραγραφεί με την έναρξη της δίκης στο Εφετείο".

Δυο ακόμη «όχι»

Την ώρα που ο Άρειος Πάγος συζητούσε το θέμα της αποφυλάκισης του Γ. Πατέλη το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας έλεγε ομόφωνα «όχι» στα αιτήματα να αφεθούν ελεύθεροι ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούσης και ο Κ. Κορκοβίλης.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο υπερήλικας και ανάπηρος πατέρας του Κ. Μπαρμπαρούση αλλά και η σύντροφος και μητέρα του πέμπτου παιδιού του οι οποίοι υποστήριξαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της απουσίας του. «Έχουμε διαμελιστεί και δεν υπάρχει τίποτα. Είχε πάρει ζώα για βιοποριστικούς λόγους αλλά τα δώσαμε κι αυτά γιατί δεν μπορούν οι γείτονες να βοηθούν συνέχεια» υποστήριξε η γυναίκα με τον συνήγορο του να προσθέτει ότι ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση σε κάθειρξη 6 ετών, «ήταν βουλευτής, δεν ήταν κομματικό στέλεχος» και « δεν έχει σχέση με επιμέρους πράξεις» που αποδόθηκαν σε στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Ο αδελφός του Κ. Κορκοβίλη, που εκτίει ποινή κάθειρξης 9 ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση ΧΑ και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα καταθέτοντας στο δικαστήριο είπε πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η μητέρα τους.