Χουλιάρας: Η εξέλιξη του σεισμού στην Κρήτη δεν είναι αυτή που περιμένει ένας σεισμολόγος

Χουλιάρας: Η εξέλιξη του σεισμού στην Κρήτη δεν είναι αυτή που περιμένει ένας σεισμολόγος

«Αν είχε γίνει 6,3 στην στεριά, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα μπορούσε να γίνει»

«Η εξέλιξη δεν είναι σωστή, δεν είναι αυτή που περιμένει ο σεισμολόγος, από χθες στις 12:30 το μεσημέρι που έγινε ο σεισμός, μέχρι τώρα έχουν γίνει μόλις 10 μικροί σεισμοί και δεν θεωρώ ότι είναι αυτό που χαρακτηρίζει μια μετασεισμική ακολουθία», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Σε έναν σεισμό όπως ο χθεσινός των 6,3 ρίχτερ, πρέπει να γίνει ένας σεισμός πάνω από 4,5 ρίχτερ, ο οποίος ακόμα δεν έχει γίνει στην περιοχή.

«Αν είχε γίνει 6,3 στην στεριά, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα μπορούσε να γίνει», είπε χαρακτηριστικά. Το δεύτερο θετικό είναι ότι δεν είναι κοντά στο Αρκαλοχώρι, είναι 100 χλμ. μακριά, οπότε δεν υπάρχει επιβάρυνση στα κτήρια της πληγείσας πριν από λίγες ημέρες περιοχής.

Σχετικά με την πιθανότητα για τσουνάμι, ο κ. Χουλιάρας εξήγησε ότι όταν είναι υποθαλάσσιος ένας σεισμός και εντάσεως πάνω από 5,5 ρίχτερ, αμέσως το σύστημα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων στέλνει αυτόματα σε όλα τα κέντρα της πολιτικής προστασίας, μήνυμα ότι πιθανόν να έχουμε τσουνάμι.

«Εχθές όμως παρατηρήσαμε ότι υπήρχε πολύ μικρή διαταραχή στην Κάσο και γι’ αυτό δεν δόθηκε επίσημη πληροφορία, όμως ορισμένοι άνθρωποι, αυτά τα απόρρητα, βγαίνουν και τα λένε».