Επίθεση με βιτριόλι: «Αν δεν είχε πάει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε πεθάνει»

Επίθεση με βιτριόλι: «Αν δεν είχε πάει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε πεθάνει»

«Η Ιωάννα είχε την τύχη και έζησε», ανέφερε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντήρης

Την εκτίμηση ότι η Ιωάννα Παλιοσπύρου δέχθηκε μεγάλη ποσότητα υγρού από μεγάλη φιάλη με μεγάλο στόμιο, ανέφερε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντήρης, στην κατάθεση του, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά διαβρωτική ουσία που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία».

«Το θύμα θα μπορούσε να έχει απολέσει τις αισθήσεις του επιτόπου. Μπόρεσε και σηκώθηκε πάρα το σοκ και περπάτησε για να καθαρίσει το οξύ. Κατά κάποιο μαγικό τρόπο δεν το εισέπνευσε ενώ έχει έγκαυμα περιτραυματικά. Θα μπορούσε να καταπιεί ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα. Αν είχε πιει ένα σφηνάκι θα μπορούσε να οδηγηθεί στο θάνατο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας ο οποίος σημείωσε τη σημασία του γεγονότος ότι η Ιωάννα μεταφέρθηκε πολύ γρήγορα στο νοσοκομείο.

Όταν ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει αν η Ιωάννα μπορούσε να πεθάνει είπε: «Χωρίς να είσαι γιατρός αντιλαμβάνεσαι ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Το γράφει στη συσκευασία του υγρού με κεφαλαία γράμματα».  

Ο κ. Τσαντήρης περιέγραψε ότι η αριστερή πλευρά της Ιωάννας δέχτηκε μεγάλη ποσότητα καυστικού υγρού.

«Όταν χρησιμοποιούμε κάτι σαν νεροπίστολο φαίνεται ότι είναι μικρό το στόμιο. Ως ράντισμα με μικρό στόμιο πέφτει μια ποσότητα που θα τρέξει και θα υπάρχουν λωρίδες υγιούς δέρματος. Εν προκειμένω το έγκαυμα ήταν ενιαίο και καθολικό. Διαβρώνει τα ρούχα, ακόμα και μέταλλα. Προκαλεί εγκαύματα κάτω από το δέρμα. Αρχικά έπεσε στα μαλλιά της τα οποία το τράβηξαν σαν σφουγγάρι. Εδώ έριξε μια μεγάλη ποσότητα απαξ από την αριστερή πλευρά» ανέφερε και εκτίμησε πως η κατηγορούμενη αιφνιδίασε την Ιωάννα.

«Κατάλαβα ότι έπιασε το θύμα εξ απήνης και αυτό το τραύμα σε καθηλώνει αμέσως. Δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή, άρχισαν να διαβρώνονται τα όργανα. Μπόρεσε και την πλησίασε πάρα πολύ ώστε να δεχτεί πολύ μεγάλη ποσότητα. Θεωρώ ότι το έριξε από μεγάλη φιάλη με μεγάλο στόμιο. Πρέπει να ήταν σαν κανάτα γιατί έφυγε όλη η ποσότητα μαζί. Η φορά της κίνησης του δράστη ήταν από τα αριστερά του θύματος. Ήταν σε μεγάλη ποσότητα. Στοχεύθηκε πρόσωπο και τράχηλος. Το πιθανότερο είναι να το πέταξε ευθεία».

Μάλιστα, ο μάρτυρας περιγράφοντας την προσπάθεια του να προμηθευτεί βιτριόλι για ερευνητικούς λόγους ανέφερε ότι χρειάστηκε να δηλώσει την επαγγελματική του ιδιότητα και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση και να εγκριθεί ο λόγος χρήσης.

«Μπορεί να είναι άοσμο αλλά αντιδρά άμεσα με το περιβάλλον. Και μόνο η εισπνοή της μυρωδιάς μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Έχω αντιληφθεί τη βαριά σωματική βλάβη που έχει υποστεί. Για μένα ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει, δεν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο, δεν μπορεί να καταναλώνει φαγητά και υγρά» τόνισε.

Ο μάρτυρας υπογράμμισε ότι ήταν πολύ μεγάλη η συγκέντρωση του υγρού,  96-98%. «Συνήθως είναι 96% η ποσότητα, η συγκέντρωση  και η απόσταση θα ήταν θανατηφόρα… Παίζει, όμως, και η τύχη ένα σημαντικό ρόλο. Πως δεν έχασε τις αισθήσεις της από σοκ, πως δεν το κατάπιε, πως βρέθηκε δίπλα σε φαρμακείο…»  είπε και συμπλήρωσε ότι η  «θνησιμότητα είναι γύρω στο 21% αλλά αν ρίξεις γρήγορα νερό, πέφτει στο 8 %.

Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη  θνησιμότητα και τις μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλο».

Πρόεδρος: Πως το εξάγετε αυτό το συμπέρασμα;

Μάρτυρας: Από τη βιβλιογραφία, με το οξύ ο οργανισμός αφυδατώνεται,  τα τρώει όλα, νεκρώνει… Εδώ είναι δίπλα στις καρωτίδες

Πολιτική αγωγή: Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο  να πλυθεί;

Μάρτυρας: Θα είχε πεθάνει.

«Η Ιωάννα είχε την τύχη και έζησε. Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο και δεν είχε πλυθεί θα είχε πεθάνει» κατέθεσε στο δικαστήριο μάρτυρας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας που εξέτασε την Ιωάννα πριν από τρεις εβδομάδες.