Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Ακατάλληλα 368 από τα 433 κτίρια που ελέγχθηκαν

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Ακατάλληλα 368 από τα 433 κτίρια που ελέγχθηκαν

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών για την καταγραφή ζημιών

Ξεκίνησαν σήμερα από κλιμάκιο 60 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών, στα κτίρια που επλήγησαν από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης.

Έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτίρια, τα οποία αφορούν:

  • 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.
  • 15 επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.
  • 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.
  • 29 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί. εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.
  • 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την επιθεώρηση στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών με αρμοδιότητα τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Αυτή η περιοχή χτυπήθηκε από ένα πολύ δυνατό σεισμικό φαινόμενο και πολλά κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το υπουργείο Υποδομών από την πρώτη στιγμή με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση ήταν εδώ και σήμερα υπάρχει κλιμάκιο 60 μηχανικών, που αύριο θα ενισχυθεί με επιπλέον 20-30, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι αυτοψίες των κτιρίων. Υπάρχουν ζημιές σε κτίρια, τόσο σε κατοικίες, όσο και σε σχολεία και σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε άμεσα τους πρώτους 30 οικίσκους για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες προσωρινής στέγασης και τις πρώτες αίθουσες για τις ανάγκες των παιδιών για τα σχολεία.

Σήμερα, την πρώτη ημέρα, έχουν γίνει ήδη 415 αυτοψίες σε διάφορα κτίρια και φαίνεται ότι 359 κτίρια είναι μη κατοικήσιμα και μόνο 56 κατοικήσιμα. Αναφορικά με τα σχολεία, 18 σχολικές μονάδες έχουν ελεγχθεί, από τις οποίες 9 μη κατοικήσιμες και 9 κατοικήσιμες. Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα έχουμε εκτίμηση για την κατάσταση των κτηρίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας».