Φωτιά στα Βίλια: Άλλη μια νύχτα αγωνίας και «μάχης» για να μην φτάσουν οι φλόγες στον οικισμό

Φωτιά στα Βίλια: Άλλη μια νύχτα αγωνίας και «μάχης» για να μην φτάσουν οι φλόγες στον οικισμό

Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες - Πολωνοί έφτιαξαν αυτοσχέδια δεξαμενή

Μια ακόμα δύσκολη νύχτα προμηνύεται για τους κατοίκους στα Βίλια, μετά από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες. Οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς και υπάρχει καθολική κινητοποίηση για να μην φτάσουν οι φλόγες στον οικισμό. Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης έχουν σταματήσει να επιχειρούν λόγω της νύχτας και οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές και τους κατοίκους δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

Στην κατασκευή της αντιπυρικής ασπίδας συμμετέχουν επίσης επίγειες δυνάμεις από την Πολωνία και ερπυστριοφόρα οχήματα. Μάλιστα οι Πολωνοί πυροσβέστες προχώρησαν στην κατασκευή μιας αυτοσχέδιας δεξαμενής.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν πνέουν δυνατοί άνεμοι, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε το βράδυ της Δευτέρας (16/8) προς Τρίτη (17/8) τις φλόγες να κάψουν σπίτια στο χωριό Άγιος Γεώργιος.

Πάντως, ένα ψήγμα αισιοδοξίας έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην αποψινή ενημέρωση, λέγοντας ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και πως κατά τη διάρκεια της ημέρας «αντιμετωπίσαμε αρκετές αναζωπυρώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των τροφίμων από το γηροκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ».

Βεβαίως, οι κάτοικοι ανησυχούν και θα μείνουν ξάγρυπνοι δίπλα στους πυροσβέστες για να βοηθήσουν όπου χρειαστεί.

Όσον αφορά την Κερατέα η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή Μαρκάτι έχει τεθεί υπό έλεγχο. Το εφιαλτικό σενάριο εξάπλωσης της φωτιάς στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου απετράπη, όμως οι οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών. Ακόμα και έτσι ο απολογισμός είναι θλιβερός και η οικολογική καταστροφή τεράστια, ενώ σε εγρήγορση παραμένουν άπαντες για τις αναζωπυρώσεις.