Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Δραματική η κατάσταση στην Ανατολική Αττική – Μπήκαν στα Κιούρκα οι φλόγες

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Δραματική η κατάσταση στην Ανατολική Αττική – Μπήκαν στα Κιούρκα οι φλόγες

Διαταγή εκκένωσης των οικισμών Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου και Αγίου Στέφανου, αλλά και στη δομή στη Μαλακάσα - Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις πυρκαγιές στη χώρα

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ανατολική Αττική από τη φωτιά που ξεκίνησε από αναζωπύρωση από τη Βαρυμπόμπη.  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φλόγες μπήκαν στα Κιούρκα.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε διαταγή εκκένωσης των οικισμών Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Άγιο Στέφανο από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23:00 μετά από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής Κ. θεοφιλόπουλου.

Η φωτιά πέρασε απέναντι στην εθνική οδό στο ύψος των Αφιδνών. 

«Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νύχτα και τεράστιο το πύρινο μέτωπο ενώ δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός ο οποίος έδωσε και την εντολή εκκένωσης .

Πριν μια ώρα ανάλογο σήμα από την ΠΥ και εντολή από την ΠΕΑΑ, δόθηκε για το Κρυονέρι και νωρίτερα το απόγευμα για τους οικισμούς Δροσοπηγή, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία, προσθέτει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια αποφασίζει κατόπιν εισήγησης της ΠΥ. Στη συνέχεια της ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών επιλαμβάνονται οι Δήμοι, η Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία καθώς και οι εθελοντές.

Αναφορικά με την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς ο κ. Αυγερινός επισημαίνει ότι ο δασικός χαρακτήρας του πεδίου δεν επιτρέπει την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων και έκλεισε με την ευχή να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα .

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς από την άλλη πλευρά της εθνικής μεταβαίνει αυτή την ώρα και ο αντιπεριφρειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συντονίζει και τον μηχανισμό Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας και υπό της εντολές της ΠΥ.

Εκκενώνεται πλήρως η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα

Το σύνολο των διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας αναμένεται να μεταφερθεί στη δομή της Ριτσώνας, καθώς και σε άλλες δομές της επικράτειας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη έχει μετακινηθεί η πλειοψηφία των διαμενόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτή την ώρα ολοκληρώνεται η εκκένωση της παλαιάς δομής της Μαλακάσας και θα ακολουθήσει η εκκένωση και της νέας. Στη μεταφορά συμμετέχουν περίπου 20 λεωφορεία και προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη προήδρευσε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των προβλημάτων που έχουν προκύψει σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενόψει και των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που θα επικρατήσουν την Παρασκευή.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, 'Ακης Σκέρτσος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρος Κλιάρης, o αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης, o περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, o γενικός διευθυντής Διαχείρισης και Συντήρησης Παγίων ΑΔΜΗΕ, Iωάννης Μανιάτης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.