Τρομακτικός απολογισμός: 6 δολοφονίες γυναικών από τους συντρόφους τους μέσα στο 2021

Τρομακτικός απολογισμός: 6 δολοφονίες γυναικών από τους συντρόφους τους μέσα στο 2021

Συγκλονίζεται η Ελλάδα από τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες - Το χρονικό του μαύρου ημερολογίου - «Υπάρχει αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας», παραδέχθηκε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Τα σοκ για την ελληνική κοινωνία είναι αλλεπάλληλα μέσα στο 2021 από τις γυναικοκτονίες. Οι δολοφονίες των γυναικών από τους συντρόφους τους έχουν φτάσει τις 6 μέσα σε εφτά μήνες και αυτός είναι ένας τρομακτικός απολογισμός. Το παραδέχθηκε και η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Άννα Ευθυμίου, πως η συγκεκριμένη κατάσταση προβληματίζει πολύ τις αρχές. Η τελευταία που συγκλονίζει είναι αυτή στη Δάφνη και η ιατροδικαστική εξέταση δείχνει μαρτυρικό θάνατο της γυναίκας.

Το χρονικό του «μαύρου απολογισμού»

Είναι πραγματικά λυπηρό και εξοργιστικός ο τρόπος και η ευκολία που κάποιοι σκοτώνουν τις συντρόφους τους. Το χρονικό του μαύρου απολογισμού έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο

«Μας προβληματίζει η αύξηση ενδοοικογενειακής βίας»

«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον το 2020 υπήρξε μια αύξηση στα περιστατικά βίας. Στην συντριπτική πλειονότητά τους τα θύματα ήταν γυναίκες. Μέχρι στιγμής το 2021 διαφαίνεται μία αύξηση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για έξαρση του φαινομένου. Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου και αναλαμβάνουμε συνεχείς δράσεις προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται και να καταγγέλλουν τα περιστατικά», δήλωσε στην ΕΡΤ η Άννα Ευθυμίου.

Περιγράφοντας τα περιστατικά της έμφυλης βίας τα οποία καλούνται να διαχειριστούν ολοένα και πιο τακτικά οι αστυνομικοί, η κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι «τα τελευταία έτη είναι κάποια περιστατικά που έχουν λάβει δημοσιότητα για τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκαν, ωστόσο είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο για την αντιμετώπισή του δεν παίζει ρόλο η αστυνομία, αλλά γενικότερα η κοινωνία».

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ ζήτησε συνεργασία από όλους τους φορείς. Σχολιάζοντας την συμπεριφορά των δύο αστυνομικών που δεν έλεγξαν τις καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου στη Δάφνη, επισήμανε:

«Σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο περιστατικό δεν πρέπει να λειτουργήσει αποθαρρυντικά. Θέλουμε τους πολίτες να καταγγέλλουν. Ο τρόπος διαχείρισης είναι μια εξαίρεση στον κανόνα. Οι αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ωστόσο ο πειθαρχικός έλεγχος συνεχίζεται. Δεν μπορώ να προδικάσω ποια θα είναι η ποινή. Ήταν ωστόσο άμεση η αντίδραση της ηγεσίας για το γεγονός ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεκτές. Ήταν μια εξαίρεση δυστυχώς, η οποία δεν αντικατοπτρίζει τον καθημερινό αγώνα και έργο της Άμεσης Δράσης».