Λήμνος: Έφτασε στο νησί η βλέννα του Μαρμαρά

Λήμνος: Έφτασε στο νησί η βλέννα του Μαρμαρά

Συναγερμός στις αρχές

Με βλέννα όπως αυτή στη θάλασσα του Μαρμαρά γέμισαν οι ακτές της Λήμνου, προκαλώντας ανησυχία στην τοπική κοινωνία και τους φορείς του νησιού.

Σύμφωνα με το limnosfm100.gr, ο Δήμος Λήμνου προχώρησε στη λήψη δείγματος από τις παραλίες του νησιού ώστε τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, τόσο για το αν πρόκειται για την ίδια ουσία με αυτή στη θάλασσα του Μαρμαρά όσο και για το αν η ουσία αυτή είναι βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Λουόμενοι παρατήρησαν το φαινόμενο στην παραλία του Ρωμέικου Γιαλού, του Θάνους, του Αγίου Σώζοντα και αλλού.

«Ο Δήμος παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου», τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού. «Δεν θα έλεγα ότι η έκτασή του είναι μεγάλη για αυτό και έγκαιρα θα λάβουμε τα όποια μέτρα χρειάζονται. Όπως με έχουν ενημερώσει μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαλυθεί. Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε και τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται ο αν πρόκειται για την ίδια ουσία με αυτή στη θάλασσα του Μαρμαρά και εάν είναι βλαπτική για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Λιμενάρχης Λήμνου, Αρβανίτης Γιώργος, τόνισε ότι «το φαινόμενο εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στις παραλίες της Λήμνου. Με την αύξηση δε, της θερμοκρασίας το φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονα».

Σημείωσε δε, ότι «οι αλιείς είχαν παρατηρήσει την εμφάνισή του πριν από τρεις μήνες».

Βλέννα και στην Ίμβρο

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του CNN Τurk, η βλέννα του Μαρμαρά έχει πάει και στην Ίμβρο. «Αυτή την εικόνα εδώ και κάποιο διάστημα δυστυχώς την συνηθίσαμε στον Μαρμαρά Αλλά η εικόνα δεν είναι από τον Μαρμαρά, αλλά από τον τουριστικό παράδεισο του Βόρειου Αιγαιου την Ίμβρο. Από την βλέννα που έχει καλύψει την επιφάνεια η θάλασσα δεν φαίνεται», ανέφερε ο τούρκος δημοσιογράφος.