Επικίνδυνη γλίτσα «πνίγει» τη θάλασσα του Μαρμαρά – «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Επικίνδυνη γλίτσα «πνίγει» τη θάλασσα του Μαρμαρά – «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Πώς δημιουργήθηκε αυτή η «θαλάσσια βλέννα» - Δείτε τα βίντεο

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες στην Τουρκία, καθώς νότια της Κωνσταντινούπολης, στη θάλασσα του Μαρμαρά, έχει αναπτυχθεί ένα παχύ στρώμα από μια περίεργη γλίτσα, η οποία απειλεί τη θαλάσσια ζωή, την αλιευτική βιομηχανία και τον τουρισμό.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί για το ζήτημα, τόσο η κλιματική αλλαγή, όσο και η ρύπανση των υδάτων έχουν συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό της οργανικής ύλης - γνωστή ως «θαλάσσια βλέννα» - και η οποία αποτελείται από μια ευρεία ποικιλία μικροοργανισμών που δημιουργείται όταν καταλήγουν στη θάλασσα λύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη θάλασσα του Μαρμαρά, τα Dinoflagellates, απαντώνται σε αρκετές θάλασσες του πλανήτη, ενώ έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας.

Το γεγονός ότι στην περιοχή του Μαρμαρά καταλήγουν βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Όπως θα δείτε σε πλάνα από drone πάνω από την περιοχή, φορτηγά πλοία και φέρι μποτ βρίσκονται στη θάλασσα, η οποία είναι καλυμμένη από ένα στρώμα γκρίζας ουσίας που μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στη θαλάσσια ζωή, όπως αναφέρει το Reuters.

«Είναι το αποτέλεσμα αυτού που έκαναν οι άνθρωποι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των οικιακών απορριμμάτων και της ρύπανσης», δηλώνει ο σκηνοθέτης Tahsin Ceylan, ο οποίος δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ για τον αντίκτυπο της θαλάσσιας αυτής «γλίτσας».

«Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μην πετάς τα απορρίμματά σου στη θάλασσα. Νομίζω ότι αυτό δεν αξίζει στη φύση», επισημαίνει.

Επιστήμονες συσχετίζουν την αύξηση αυτή της «θαλάσσιας βλέννας» με τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθώς και με την απόρριψη ακατέργαστων λυμάτων στη θάλασσα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Murat Kurum δήλωσε πως πρόκειται για ένα «σοβαρό πρόβλημα» και πως μια ομάδα 300 ατόμων αξιολογεί δεκάδες σημεία στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπως και εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και πηγές ρύπανσης.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η Άγκυρα αναμένεται να συζητήσει με όλες τις πλευρές την Παρασκευή και θα προβεί σε ανακοινώσεις την Κυριακή για το σχέδιο που θα εφαρμοστεί στην περιοχή.