Κορονοϊός: Έρχεται δεύτερη γενιά εμβολίων – «Θα παρέχουν μακροχρόνια προστασία»

Κορονοϊός: Έρχεται δεύτερη γενιά εμβολίων – «Θα παρέχουν μακροχρόνια προστασία»

Τι ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος - Αναστάτωση για τη θνητότητα στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγρινίου

Στην πορεία του κορονοϊού στη χώρα, τους εμβολιασμούς, αλλά και στα εμβόλια νέας γενιάς αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης (03/06) ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

«Η κατάσταση είναι καλή, έχουμε ύφεση της πανδημίας και πολύ καλύτερους δείκτες, αργά αλλά σταθερά για τα νοσοκομεία. Με πτωτικές τάσεις θα πάμε. Έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ καλοκαίρι. Και παράλληλα θα προχωρήσουμε και τους εμβολιασμούς», ανέφερε ο καθηγητής στο MEGA.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «πάμε καλά. Προβληματισμοί υπάρχουν αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς, δεν είναι τυχαία η παρουσία τους. Υπάρχουν συστάσεις και πρέπει να τις ακολουθούμε. Έχουμε σταθερά 90 -100.000 εμβολιασμούς τη μέρα».

Κορονοϊός: «Είναι 40 ασθενείς και επέζησε ένας» - Τι γίνεται στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγρινίου

Παράλληλα, σοκ έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες για θνητότητα 100% των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες αυτές, ο νευροχειρουργός και πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αγρινίου, Κώστας Μπακόπουλος, σημείωσε στο MEGA: «Είναι και δικό μας ερώτημα. Ψάχνουμε σε βάθος για να βρούμε τις αιτίες. Είναι δεδομένο ότι οι μονάδες covid έχουν υψηλό ποσοστό θνητότητας, αλλά όχι 100%. Να βρούμε τις πραγματικές απαντήσεις. Αυτό είναι κάτι που εξελίσσεται σταδιακά. Από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα που έχουμε ένα αξιόπιστο δείγμα ασθενών και χρήζει διερεύνησης. Είναι 40 ασθενείς και επέζησε ένας».

«Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι ικανοποιητικό, στο ιατρικό υπάρχει πρόβλημα επάρκειας. Η μονάδα είναι εξειδικευμένη. Οι γιατροί έχουν διετή εξειδίκευση για να είναι εντατικολόγοι. Όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό οι εμβολιασμένοι είναι 98%. Όσον αφορά στο νοσηλευτικό είμαστε στο 50%» δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος σημείωσε: «Αυξάνεται ευτυχώς το ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού που εμβολιάζεται. Είναι πάνω από 50% αυτήν τη στιγμή. Υπάρχουν συζητήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Υπάρχει αυτή η συζήτηση και στην επιτροπή βιοηθικής. Η τάση, η πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί αναμφισβήτητα. Υπάρχει και το θέμα του συνεχούς ελέγχου των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Αν εμβολιαστεί όλο το προσωπικό το νοσοκομείο θα λειτουργεί πιο εύρυθμα. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση σαφής για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Να υπάρχουν κίνητρα και αν χρειαστεί να συζητήσουμε το θέμα της υποχρεωτικότητας».

Ανεμβολίαστη αναισθησιολόγος βρέθηκε θετική στον κορονοϊό λίγο πριν το χειρουργείο

Αναστάτωση προκλήθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν αρχίσουν τα χειρουργεία, όταν βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μια αναισθησιολόγος που ήταν ανεμβολίαστη. Όπως έγινε γνωστό και μετέδωσε και το MEGA, αμέσως σταμάτησαν όλα τα χειρουργεία, μέχρι να βρεθεί νέος αναισθησιολόγος και να προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς.

«Οι υγειονομικοί θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί εδώ και καιρό. Οι γιατροί είχαν προτεραιότητα εμβολιασμού. Μάλιστα στα περισσότερα νοσοκομεία υπήρχε και δεύτερο εμβολιαστικό κύμα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει άνθρωπος που να ήθελε να εμβολιαστεί και δεν μπορούσε. Και τώρα μπορεί και πρέπει.», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Κορονοϊός: Έρχεται η δεύτερη γενιά εμβολίων – θα προφέρουν διαρκή ανοσία

«Γίνεται συνεχής προσπάθεια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Τα εμβόλια δρουν σε δύο κατευθύνσεις: η παραγωγή αντισωμάτων και η δημιουργία μιας ανοσιακής μνήμης. Σε κάποιες μελέτες που γίνονται δείχνουν ότι τα νέα εμβόλια θα στοχεύουν στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να παρέχουν μακροχρόνια προστασία έναντι του κορονοϊού» είπε ο κ. Γώγος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...