Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στο σεξ

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στο σεξ

Ο κορονοϊός χτύπησε και το θεσμό του γάμου λέει ο νευρολόγος – ψυχίατρος Θάνος Ασκητής

Το πώς άλλαξε ο εγκλεισμός και η παρατεταμένη καραντίνα τη σεξουαλική συμπεριφορά των ζευγαριών, περιέγραψε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δρ. Θάνος Ασκητής.

Περιγράφοντας τις αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία στις σχέσεις, είπε: «Αλλάζει η εποχή μας. Η πανδημία θα μας αφήσει σοφότερους και θα μπορέσει να δώσει περισσότερη ανθρώπινη αξία, η οποία σιγά-σιγά χάνει την ενσυναίσθησή της και οι άνθρωποι δημιουργούν δυναμικές πορείες, αλλά με άδεια συναισθήματα. Και αν σκεφτούμε ότι η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η επόμενη μέρα της ζωής μας, θα δούμε πολλά ρομπότ να υποκαθιστούν την ανθρώπινη σχέση».

Αναφερόμενος στις σεξουαλική ζωή των Ελλήνων, είπε ότι «η περίοδος του εγκλεισμού ήταν μια κακή περίοδος, διότι η βαρεμάρα, η επανάληψη και ο περιορισμός του χρόνου και του χώρου του ζευγαριού δημιούργησε την απομυθοποίηση, που ο έρωτας και το σεξ προϋποθέτουν ως λειτουργίες της ανθρώπινης εκφραστικότητας. Άλλωστε, οι συμβουλές δεν έχουν καμία σημασία, όσο η δοτικότητα της επικοινωνίας και η συναισθηματική σύνδεση ενός ζευγαριού που εμείς ως θεραπευτές την ενισχύουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τις αλλαγές που γίνονται στις ζωές και στις ανθρώπινες σχέσεις ο κ. Ασκητής δήλωσε πως «ο γάμος χάνει όλο και πιο πολύ το έδαφός του και έρχεται μια ανθρώπινη σχέση -βασισμένη στην ενσυναίσθηση– που εμείς ως πρωταγωνιστές πρέπει να την κάνουμε πιο ζωντανή και πιο επιθυμητή».