Lockdown: Απομακρύνεται το Πάσχα στο χωριό – Σενάριο για αλλαγή ώρας της Ανάστασης

Lockdown: Απομακρύνεται το Πάσχα στο χωριό – Σενάριο για αλλαγή ώρας της Ανάστασης

Για την κυβέρνηση προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων, της εστίασης και του τουρισμού

«Μένουμε σπίτι» και αυτό το Πάσχα θα πούμε και φέτος, καθώς όπως όλα δείχνουν, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ σενάρια κάνουν λόγο ακόμα και για αλλαγή στην ώρα τέλεσης της Αναστάσεων, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην κυβέρνηση καταλήγουν, να μην πάρουν ρίσκα ενόψει του παράλληλου ανοίγματος των σχολείων και της εστίασης στις 10 Μαΐου και του ανοίγματος του τουρισμού λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Μαΐου, όπως είναι ο προγραμματισμός. Θεωρούν, ότι δεν πρέπει να γίνει πισωγύρισμα, επομένως τα σενάρια για άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων μπήκαν στο συρτάρι, άρα και αυτό το Πάσχα θα μείνουμε στις πόλεις.

Μάλιστα, υπάρχουν μηνύματα που φθάνουν στο Μαξίμου, κυρίως από την επαρχία, οπού εκφράζεται ανησυχία, ότι μια μαζική έλευση εκδρομέων από τα αστικά κέντρα θα επιβαρύνει επιδημιολογικά την κατάσταση και θα υπερφορτώσει το σύστημα υγείας, που δεν έχει τις αντοχές της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι και το ΕΣΥ στην πρωτεύουσα δοκιμάζεται σκληρά.

Για τα κορονοπάρτι, στην κυβέρνηση θεωρούν, ότι είναι δύσκολη εξίσωση, με φόβο επεισοδίων, διαδηλώσεων και περαιτέρω διασποράς σε περίπτωση παρέμβασης της ΕΛ.ΑΣ. Εξετάζεται η προληπτική περιφρούρηση πλατειών, όπως της Βαρνάβα στο Παγκράτι, ενώ επισημαίνεται, ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα προφύλαξης και απομονώνει τέτοιες συμπεριφορές.

Αρχιεπίσκοπος: Πάσχα με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά όχι στο χωριό

Την διατήρηση της απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Αρχιεπίσκος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. «Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε ένα συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος για το Πάσχα και τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών και αφού είχε προηγηθεί η συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επ' αυτού, διευκρίνισε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο, ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (σ.σ. για τη μετάδοση του ιού) κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος». Αναφορικά με την περιφορά του Επιταφίου, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε γνωστό ότι «Θα γίνει γύρω από τον ναό». Οι δηλώσεις του έγιναν στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Αλλάζει η ώρα της Ανάστασης;

Σύμφωνα δε με το Mega, στο τραπέζι είναι η πιθανότητα να αλλάξει ώρα η Ανάσταση. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του σταθμού, ήδη υπάρχει μία πρώτη συνεννόηση της κυβέρνησης με την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21:00, δεν μπορεί να τελεστεί η Ανάσταση τα μεσάνυχτα. Έτσι, φέρεται να υπάρχει συμφωνία να τελεστεί πριν τις 21:00 και παρουσία ενός ορισμένου αριθμού πιστών και με τα απαιτούμενα μέτρα και αποστάσεις σε κάθε ναό.

Το αν η Ανάσταση θα τελεστεί κάποιες ώρες νωρίτερα, θα αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα, καθώς υπάρχει και το θέμα της έλευσης του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, το οποίο επίσης παραδοσιακά έρχεται το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Αν τροποποιηθεί κάτι σε αυτό, θα είναι σίγουρα η αλλαγή της ώρας.

Οι ανακοινώσεις και οι αποφάσεις για το τι ακριβώς θα γίνει, θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα, για το πώς θα γίνει η Ανάσταση, αλλά και όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

1
σχόλιο
  1. avatar Γεωργίου Κώστας

    Πραγματικά οτι να ναι..Πρέπει να διαλύσετε τον κόσμο απο τις πλατείες, δεν ειναι lockdown αυτο!!Θα ανέβουν παλι τα κρούσματα!Κάντε ενα σοβαρο lockdown επιτέλους να μαζευτεί η κατάσταση!

Παρακαλούμε περιμένετε ...