Λινού: Το lockdown θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο κι όχι το πρώτο – Τι είπε για Πάσχα και εστίαση

Λινού: Το lockdown θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο κι όχι το πρώτο – Τι είπε για Πάσχα και εστίαση

«Όπου υπήρξε άνοιγμα με συνέπεια και σύνεση έπεσαν τα κρούσματα και όχι μόνο στην Ελλάδα»

Ο εγκλεισμός θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο όπως έγινε στη χώρα μας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

«Αυτό που έχουμε κάνει στη χώρα μας είναι ένα μέτρο που διεθνώς η δημόσια υγεία το θεωρεί το τελευταίο αναγκαίο μέτρο, το κάναμε πρώτο. Πρώτο μέτρο κάνουμε εγκλεισμό, lockdown. Δεν μπορεί να λειτουργήσει επί ένα χρόνο. Το παίρνεις σύντομα για μεγάλη ανάγκη. Τα προηγούμενα μέτρα δεν έχουν ληφθεί, και δεν έχουν ληφθεί μέτρα επικοινωνίας επαρκώς, λυπάμαι που το λέω», ανέφερε το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ποιο θα είναι το μήνυμα στον πληθυσμό, ποιος θα το δώσει και πώς θα το δώσει. Δεν ξέρουμε τι θα είναι αυτό που θα συγκινήσει τους ανθρώπους για να αλλάξουν συμπεριφορά, αλλά τους βάζουμε και από πάνω και επιτίμια που θα έλεγαν και οι εκκλησιαστικοί», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κ. Λινού τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, αναφέροντας ότι «εγώ το έλεγα και πριν τα Χριστούγεννα για τα τραπεζάκια έξω. Φτάνει να το πετύχουμε επικοινωνιακά». Όπως είπε, όπου αυτό έγινε με σωστά μέτρα, τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά.

Για τα self test, η κ. Λινού σημείωσε πως «τα πολλά τεστ βοηθάνε», έθεσε όμως το ερώτημα «έχουμε στήσει μηχανισμό ιχνηλάτησης;». Πρόσθεσε δε ότι η αξιοπιστία των self test είναι μειωμένη.

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, είπε ότι κατά τη γνώμη της θα πρέπει να επιτραπούν, αλλά θα πρέπει αφενός να υπάρχει ένας σχεδιασμός για να μην συνωστιστούν όσοι μετακινηθούν με λεωφορεία, πλοία κι άλλα ΜΜΜ κι αφετέρου να βρούμε το σωστό μήνυμα για να μεταφέρουμε σε όσους μετακινηθούν, για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν όταν θα φτάσουν στον προορισμό τους:

«Όταν φτάσουν εκεί θα πρέπει να έχουμε επικοινωνήσει πολύ σοβαρά με τους ανθρώπους, με καινούρια μηνύματα. Ότι όταν θα πας, ναι να χαρείς την ύπαιθρο, να δεις τους ανθρώπους που αγαπάς στον εξωτερικό χώρο και για όσο χρόνο μπορείς με μάσκα. Και να συναντηθείς σε εσωτερικό χώρο μόνο με μία οικογένεια», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια, «είναι ένα κατανοητό και πιο εύκολο μέτρο από το να πούμε μείνετε στην πολυκατοικία σας στην Αθήνα». «Είναι δύσκολο αλλά όπου υπήρξε άνοιγμα με συνέπεια και σύνεση έπεσαν τα κρούσματα και όχι μόνο στην Ελλάδα», επισήμανε.