Κορονοϊός: Τι λένε οι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας και το Πάσχα στο χωριό

Κορονοϊός: Τι λένε οι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας και το Πάσχα στο χωριό

Την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας επισημαίνουν οι ειδικοί, προβλέποντας ότι θα συνεχιστεί για 2 έως 3 εβδομάδες

Επιφυλακτική εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα απέναντι στο άνοιγμα δραστηριοτήτων και κυρίως στο ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα στην περιφέρεια, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνας Παπαευαγγέλου.

Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι αφήνουν την συζήτηση που αφορά το Πάσχα για αργότερα. Χαρακτηριστικό είναι, ότι ερωτηθείς σχετικά με το αν θα επιτραπούν οι περιφερειακές μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι «για τις περιφερειακές μετακινήσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα, αλλά τώρα είναι προτεραιότητα η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας».

Συνέχισε δε τονίζοντας, ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, είναι καθοριστικό στοιχείο για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, κάτι που «η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει». Στη χώρα την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παρουσιάζει «εύθραυστη σταθεροποίηση», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%».

Αλλά και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα της αυτοσυγκράτησης. Να μην κάνουμε το λάθος, να πιστέψουμε ότι τελειώσαμε. Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα, θα οδηγήσει σε αύξηση των μολύνσεων, των νέων ασθενών, των διασωληνωμένων και των θανάτων». Η ίδια πρόσθεσε, πως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένο, με 250 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού σε αρκετές περιοχές.

«Ο δείκτης βρίσκεται οριακά πάνω από το ένα, στο 1,02. Μιλάμε για μία εύθραυστη ισορροπία. Τώρα που ο ιός είναι παντού, θα πρέπει να μην χαλαρώσουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι δύο κύριες πηγές μετάδοσης είναι η ενδοοικογενειακή και οι κοινωνικές συναθροίσεις, είτε σε εσωτερικούς, είτε σε εξωτερικούς χώρους, όπως σημείωσε με νόημα. «Χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση, καθώς ο ιός καραδοκεί για να μας ξεγελάσει οπότε εμείς ξεχαστούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ακόμα, ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει να είναι παρούσα για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες, λέγοντας ότι «η εμπειρία μας δείχνει, ότι όταν υπάρχει σταθεροποίηση και μετά μείωση των νέων κρουσμάτων, χρειάζεται υπομονή, για να δούμε μείωση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους». Όπως εκτίμησε, για την επόμενη εβδομάδα μπορεί να γίνει πρόβλεψη και αυτή δείχνει, ότι θα έχουμε παρόμοια εικόνα όσον αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, αλλά και στον αριθμό των θανάτων.

Αναφερόμενη και στην σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, είπε ότι τα κριτήρια για το ποιες θα ανοίξουν πρώτες, είναι, αν αυτές αφορούν τους εξωτερικούς χώρους, όπου η διασπορά φαίνεται να είναι πιο δύσκολη και δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφορετικές συστάσεις ανά περιοχή, όπως είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν σε συγκεκριμένες περιοχές και σε άλλες όχι.