Η «φωτογραφική» νομοθετική ρύθμιση που έβγαλε λάδι γνωστό επιχειρηματία

Η «φωτογραφική» νομοθετική ρύθμιση που έβγαλε λάδι γνωστό επιχειρηματία

Η καταγγελία-βόμβα του Σταύρου Κοντονή, η διακίνηση «μαύρου» χρήματος και η παραγραφή

Το παρασκήνιο των κρίσιμων ημερών που δρομολογήθηκε η ψήφιση της διάταξης για μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποκαλύψει σήμερα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ περνά το κατώφλι της δικαιοσύνης προκειμένου να εισφέρει τα στοιχεία που τον οδήγησαν στην καταγγελία- βόμβα περί σκοπιμότητας πίσω από την ρύθμιση που έχει χαρακτηριστεί «πλυντήριο» καθώς έδωσε την δυνατότητα να παραμείνουν στο απυρόβλητο πρωταγωνιστές υποθέσεων που συνδέθηκαν με την διακίνηση «μαύρου» χρήματος.

Η θεσμική θέση που κατείχε την επίμαχη περίοδο ο Σταύρος Κοντονής δίνει μεγάλη βαρύτητα στην σοβαρή καταγγελία. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, ενδιαφέρον συγκεντρώνει το περιεχόμενο της κατάθεσης του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που εμφανίζεται αποφασισμένος να μιλήσει για "συγκεκριμένες υποθέσεις" άρα και συγκεκριμένα πρόσωπα που ευνοήθηκαν από τη νομοθετική αλλαγή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος είναι και έμπειρος νομικός, δε θα προχωρούσε στην καταγγελία αν δεν είχε στην διάθεση του στοιχεία για να την στηρίξει.

Άλλωστε, έχει δηλώσει έτοιμος να καταθέσει και να πει όσα γνωρίζει για το θέμα. «Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Ψηφίστηκαν 1000 άρθρα σε μια συνεδρίαση. Και άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου, για να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως, έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά.

Έχω υπόψιν μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή η δικαιοσύνη, είμαι έτοιμος να καταθέσω. Εάν κληθώ, θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω» έχει αναφέρει ο πρώην υπουργός ο οποίος τώρα καλείται να πει τι ήταν αυτό που παρά τις αντιρρήσεις που είχε διατυπώσει, όντας πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν εισακούστηκε και η «φωτογραφική» νομοθετική ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2019.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν με νόημα ότι αμέσως μετά ελέω του νέου Ποινικού Κώδικα πασίγνωστός επιχειρηματίας γλίτωσε, λόγω παραγραφής, την καταδίκη του για πολύκροτη υπόθεση δωροδοκίας ανώτατου στελέχους κρατικής εταιρείας το οποίο καταδικάστηκε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.