Επιχειρηματίας γλίτωσε την καταδίκη λόγω παραγραφής για πολύκροτη υπόθεση δωροδοκίας ανώτατου στελέχους κρατικής εταιρείας

Επιχειρηματίας γλίτωσε την καταδίκη λόγω παραγραφής για πολύκροτη υπόθεση δωροδοκίας ανώτατου στελέχους κρατικής εταιρείας

Η βαρύτητα των δηλώσεων του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, για τη «φωτογραφική» νομοθετική ρύθμιση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος που θα περάσει το κατώφλι της Εισαγγελίας ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για τις αναφορές του περί σκοπιμότητας πίσω από την ρύθμιση μετατροπής του αδικήματος της δωροδοκίας δημοσίου λειτουργού από κακούργημα σε πλημμέλημα επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η καταγγελία – βόμβα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης και σύντομα θα κληθεί να μιλήσει για το παρασκήνιο των κρίσιμων εκείνων ημερών που δρομολογήθηκε η ψήφιση της διάταξης που χαρακτηρίστηκε «πλυντήριο» και βοήθησε να μείνουν στο απυρόβλητο πρωταγωνιστές  υποθέσεων που συνδέθηκαν με την διακίνηση «μαύρου» χρήματος.

Είναι γεγονός πως η βαρύτητα της καταγγελίας Κοντονή, λόγω της θεσμικής θέσης που κατείχε, είναι μεγάλη. Αυτό, όμως, που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι έτοιμος να καταθέσει στις αρμόδιες αρχές για «συγκεκριμένες υποθέσεις» άρα και συγκεκριμένα πρόσωπα που ευνοήθηκαν.

Ο κ. Κοντονής έκανε γνωστό πως εγκαίρως είχε διατυπώσει τις αντιρρήσεις του για την «φωτογραφική» νομοθετική ρύθμιση και εκ του αποτελέσματος συμπεραίνεται πως δεν εισακούστηκε καθώς ψηφίστηκε με τον νέο ποινικό Κώδικα και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2019 προσφέροντας «σωσίβιο» σωτηρίας σε εμπλεκόμενους.

«Είχα πει ότι δεν θέλω να συνδέσω το όνομά μου με αυτή την νομοθετική ρύθμιση και πίστευα πως είναι αδιανόητο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε να κάνει κάθαρση να φέρνει αυτή την νομοθετική ρύθμιση με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να τεθούν στο αρχείο. Υπήρξαν δίκες κατά την προεκλογική περίοδο που ήταν να γίνουν και ετέθησαν στο αρχείο. Γι’ αυτό και είχα ζητήσει ο κώδικας να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο ή από τον Ιανουάριο ώστε να δοθεί ο χρόνος στην όποια κυβέρνηση να πράξει τις αναγκαίες διορθώσεις και να έχει και το βάρος αυτών των επιλογών», έχει δηλώσει ο κ. Κοντονής ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι θα κληθεί, από την αρμόδια εισαγγελέα, να αποκαλύψει γιατί δεν υπερίσχυσε η άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης και αν η τελική απόφαση επηρεάστηκε από συγκεκριμένα πρόσωπα με υψηλές διασυνδέσεις.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος είναι και έμπειρος νομικός, δε θα προχωρούσε στην καταγγελία που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου αν δεν είχε στην διάθεση του στοιχεία για να την στηρίξει. Μάλιστα, οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα λέγεται πως στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο επιχειρηματικό όνομα το οποίο… ελέω του νέου ποινικού κώδικα γλίτωσε στο παραπέντε, λόγω παραγραφής, την καταδίκη για πολύκροτη υπόθεση δωροδοκίας ανώτατου στελέχους κρατικής εταιρείας.

Μάλιστα, το ανώτατο στέλεχος απαλλάχθηκε από την κατηγορία της δωροδοκίας, λόγω των φωτογραφικών ρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καταδικάστηκε για την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.