Ειδικό Δικαστήριο: Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο στην υπόθεση Novartis από τον Σταύρο Κοντονή

Ειδικό Δικαστήριο: Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο στην υπόθεση Novartis από τον Σταύρο Κοντονή

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε τόσο για την συνεργασία του με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όσο και με την Ελένη Ράικου

Στα παρασκήνιο που διαδραματίστηκε την περίοδο που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης με αναπληρωτή του τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με φόντο την υπόθεση Novartris, αναφέρθηκε καταθέτοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Σταύρος Κοντονής.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε τόσο για την συνεργασία του με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όσο και με την άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου η οποία παραιτήθηκε καταγγέλλοντας παρεμβάσεις.

«Έπεσα από τα σύννεφα όταν ενημερώθηκα για την παραίτηση της» ανέφερε σημειώνοντας πως την προηγούμενη ημέρα είχαν συνάντηση και δεν του είπε τίποτα. «Θεωρούσα ότι έπρεπε να μιλήσει με ονόματα και διευθύνσεις. Να πει ποιοι ήταν αυτοί που την πίεζαν. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι με την ανακοίνωση της εννοούσε τον Παπαγγελόπουλο… Όταν διάβασα την ανακοίνωση της, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι υφίσταται πιέσεις από εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιριών. Εκεί εξανέστη. Τώρα βέβαια που πέρασαν τα χρόνια άλλες σκέψεις κάνω» τόνισε ο κ. Κοντονής συμπληρώνοντας: «Πιστεύω ότι η κ. Ράικου κατά τη διάρκεια που εκτέλεσε τα καθήκοντα της, τα εκτέλεσε με τρόπο ικανοποιητικό, θα μπορούσα να πω και άριστο».

Ο πρώην υπουργός κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του εκτίμησε ότι κανένα μέλος της τότε κυβέρνησης δεν είχε πρόθεση να συγκαλύψει την υπόθεση.

«Έχω αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω καλές πολιτικές σχέσεις. Δεν πιστεύω, ωστόσο, ότι κάποιο μέλος της τότε Κυβέρνησης ήθελε να συγκαλύψει την υπόθεση της Novartis, πολλοί ίσως έδειχναν ένα υπέρμετρο ζήλο. Το μόνο που με ξένισε ήταν η αναφορά της κυρία Ράικου στο ραντεβού μας ότι δεν διάκεινται ευνοϊκά ο κ. Παπαγγελόπουλος προς το πρόσωπο μου» κατέθεσε.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν θεωρούσε τον κατηγορούμενο και τότε αναπληρωτή υπουργό παρεμβατικό σημειώνοντας , παράλληλα, ότι το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» που του αποδόθηκε ο ίδιος το άκουσε από τον Τύπο.

Ο κ. Κοντονής τόνισε πως διατηρούσε επιφυλάξεις για τις αναφορές των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.

«Είχα κάποιες επιφυλάξεις για κάποια πράγματα που έλεγαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και κυρίως για το σύνολο προσώπων που τίθεντο υπό κατηγορία. Το εξέφρασα σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Παπαγγελόπουλο. Εκεί ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε: «Μην μας νοιάζει εμάς θα το δούνε άλλοι». Οι άλλοι βέβαια ήμασταν εμείς, η Κυβερνητική πλειοψηφία. Εάν τότε η Κυβερνητική πλειοψηφία έφτανε στο σημείο να εκδώσει παραπεμπτικό πόρισμα έστω για ένα πρόσωπο θα μας έλεγαν πως το κάναμε εμείς. Η Κυβέρνηση, τελικά, είπε το θέμα να πάει στη Δικαιοσύνη. Το είπα στον Πρωθυπουργό ότι καλύτερα να επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Του είπα «εδώ στήνεται ένα σκηνικό 89». Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε σε αυτό» υπογράμμισε ο κ. Κοντονής.

Ο πρώην υπουργός μίλησε με λεπτομέρειες για τη διαχείριση της υπόθεσης με τους δέκα πολιτικούς για τη Novartis, υποστηρίζοντας, ότι εξαρχής είχε σχηματίσει την άποψη ότι για το σκάνδαλο της Novartis, την μεγάλη ευθύνη είχαν οι γιατροί με τις παράνομες συνταγογραφήσεις που προκάλεσαν, όπως είπε «αιμορραγία στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Κοντονής πρόσθεσε, ότι εκτός από τους γιατρούς, θεωρούσε ότι μπορεί και κάποιος πολιτικός με τις τιμολογήσεις να είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο, αλλά όταν είδε το φάκελο με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα «σκοτείνιασε ο νους του». Μάλιστα, σημείωσε ότι η αναφορά σε πρόσωπα, όπως ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παν. Πικραμένος, οι υπουργοί Οικονομικών, «του προκάλεσαν εντύπωση». Αναφέρθηκε δε στην κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα που αφορούσε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας: « όσα είχαν λεχθεί για την τροχήλατη βαλίτσα, με λεφτά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν λέγονται ούτε σε ασφαλιστικά μέτρα, όπου αρκεί απλή πιθανολόγηση» ενώ συμπλήρωσε ότι τα αναφερόμενα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα «ξεπερνούν κάθε φαντασία».